Annons
Nyheter

Ny festival i Fänneslunda i sommar

Efter fyra år av förlust. I somras gick Fänneslundafestivalen med vinst. Fortsättningen är räddad.
Nyheter • Publicerad 9 januari 2014
Dan Viktor och Malin Foxdal är två av artisterna som har spelat på Fänneslundafestivalen. Bilden är från 2011.Foto: Erik Jullander

– Vi gjorde en jättevinst, utbrister festivalgeneralen Stefan Sandström när UT ringer.

– Det blev hela 2 000 kronor plus.

Annons

Han medger att förluståren påverkade arbetsmoralen negativt inför femårsjubileet i somras. Lovord från artister och gäster räcker långt men inte hela vägen.

De två tusenlapparna som festivalen genererade i somras täcker förstås inte på långa vägar de tidigare årens femsiffriga förlustsiffror men gör inte desto mindre att framtiden plötsligt ser ljus ut för den lilla festivalen i Fänneslunda.

– Vi har fått ett litet trendbrott nu i alla fall. Vi är rätt säkra på att tiden är den viktigaste parametern. Se på Sweden Rock som höll på att lägga ner på sitt sjunde år och nu är Sveriges största festival.

Så storslagna ambitioner finns förstås inte i Fänneslunda. Mellan 300 och 400 personer båda kvällarna i fjol är publikrekord.

– Vi tror på detta och kommer att tajta till det på kostnadssidan ytterligare inför sommaren. Vi vill inte spara på artister och kvalitet men en del annat, som marknadsföringen.

Skämtsamt konstaterar Stefan Sandström att han har gett sig in i fel bransch. Under ett år med lägre publiksiffror än vanligt visade det sig att en auktion i Od troligen var en stor orsak.

– Det var flera tusen personer där i Od. Det är shopping, shopping och shopping som verkar gälla.

Några stora förändringar av årets festivalupplägg är inte planerade, förutom att det blir den sista helgen i juni i stället för den första i juli.

Några artister är ännu inte inbokade, förutom att Stefan Sandström själv har planerat att ställa sig i rampljuset för första gången på sin egen festival.

– Jag har fått långt över 300 mail från artister som vill hit och spela. Fänneslundafestivalen har ett gott rykte i landet.

Erik Jullander
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons