Annons
Nyheter

Många ville se Rune Claessons konst

När Rune Claesson efter många år hade en utställning i Ulricehamns museum var intresset stort.
Nyheter • Publicerad 7 september 2010
Det är något suggestivt i Rune Claessons landskapsbilder. Suggestivt och fantasiväckande. Visst känner man igen Rune Claesson i hans avbildande av sig själv. Han föredrar ordet självbild istället för det traditionella självporträtt.Foto: Bernt Carlsson

Det var en jämn ström av besökare i museet både under lördagen och söndagen, och det var en fröjd att betrakta Claesson väldigt speciella målningar.

Claesson har en stil som är hans alldeles egna. Man känner igen hans teknik, hans underfundiga humor och hans säkra återgivande av karga landskap och kluriga porträtt.

Annons

Just när det gäller porträtten, inte minst hans självbilder, får han fram sådant som ingen annan konstnär lyckas med.

Det är kärleksfulla bilder som tar fram det unika och speciella hos de avbildade figurerna. Här finns inget insmickrande som gamla hyllningsporträtt av tidigare kungar och andra potentater.

Claessons porträtt visar vanliga människor, målade på ett känsligt och realistiskt sätt, med klurighet, äkthet och humor.

Ytterligare två helger kan man beskåda hans alster i Ulricehamns museum.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons