Annons
Nyheter

Magiskt och lekfullt i årets Torpateater

Än en gång har skådespelargruppen Torpa Slottsteater lyckats väl med sin tolkning av en Shakespearepjäs. Denna gång handlar det om En midsommarnattsdröm.
Nyheter • Publicerad 2 augusti 2011
Oberon, spelad av Sebastian Ring och Titania, Emelie Nilsson, i aktion.
Oberon, spelad av Sebastian Ring och Titania, Emelie Nilsson, i aktion.Foto: 
Bra skådespeleri och fantastiska kostymer. Så recenseras uppsättningen av "En midsommarnattsdröm" i dagens UT.
Bra skådespeleri och fantastiska kostymer. Så recenseras uppsättningen av "En midsommarnattsdröm" i dagens UT.Foto: 

Recension

Midsommarnatten är en magisk natt, åtminstone i folktron och i William Shakespeares fantasi. Det är den natt då den för människan osynliga världen, befolkad av älvor och andra naturväsen får fritt spelrum när det gäller att ändar beteenden hos de dödliga eller för den delen spela dem spratt.

Annons

När Torpa Slottsteater tar sig an en historia som denna har man en nära nog perfekt plats att spela på, med det gamla stenhuset i fonden och trolska vattenspeglar vid sidan,

Man kan tänka sig att Shakespeares grupp mycket väl kan ha agerat på ett liknande vis, full av humor och leklynne.

Grundtemat i historien är kärlek, den som besvaras och den som inte gör det. Här träder älvakungen Oberon in med hjälp av sin narr Puck. Här gäller det att med hjälp av saften från en viss blomma se till att kärleken hamnar rätt, så att de som förtjänar varandra också får varann.

Obron själv har också kärleksbekymmer, eftersom hans drottning Titania har en ung page som gör kungen svartsjuk. När Titania vaknar upp efter att ha blivit behandlad med kärleksblomman får hon se en amatörskådespelande hantverkare som av Puck försetts med ett åsnehuvud, varvid hon blir ohjälplig förälskade i denne.

Det går således inte som det var tänkt, men på slutet löser det sig på bästa sätt. Förstås. Det handlar om en komedi, ett lustspel.

Det saknas sällan komiska inslag i Shakespeares verk. Här består detta av en grupp hantverkare som tänker sig att vid hertigens bröllop spela upp historien om Pyramus och Thisbe.

Deras tafflighet utlöser många skrattsalvor.

Det är en fröjd att se hur alla agerande sköter sig. Flera av dem känner man igen från tidigare år, och det står helt klart att alla har utvecklats till det bättre.

Även nya aktörer och aktriser tillkommer. Denna gång bland andra Linnea Burén, som spelar den till en början försmådda Helena.

En riktig veteran i detta sammanhang, ständigt komisk, är Annika Andersson. Här spelar hon den pompöse hantverkaren Botten, som skall ha huvudrollen i pjäsen. Hennes överspel är magnifikt i sin uselhet. Ingen skugga över Annika. Sådan är hennes roll.

Annons

En ung skådespelare som jag fått tillfälle att följa under ett par år har nu vuxit upp rejält både som ung man och som skådespelare. Det gäller Simon Carlsson, som spelar skojaren Puck.

Alla agerande gör väl ifrån sig. De som syns mest är de fyra förälskade ungdomarna, spelade av Sofie Gunnarsson, Linnea Burén, Anton Lorentzson och Christoffer Lindskog, Oberon och hans Titania, spelade av Sebastian Ring och Emelie Nilsson, och som nämnt Simon Carlssons Puck.

Även de övriga skall förstås ha lovord, inte minst Moa Hartman som svarat för de fantastiska kostymerna.

Bernt Carlsson

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons