Annons
Nyheter

Konstnärsgatan Markusvägen

Rune Claesson och Otto Mogren har tilldelats varsitt stipendium om 100 000 kronor.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2010

Redan det faktum att båda kommer från Ulricehamn är anmärkningsvärt. Än mer remarkabelt blir det när det står klart att båda har eller har haft Markusvägen som gatuadress.

En av dessa bor och verkar fortfarande på Markusvägen. Det är Rune Claesson, målare, tecknare och grafiker, som nyligen hade en utställning, enligt honom själv troligen den sista, i Ulricehamns museum.

Annons

Den utställningen gick väldigt bra med mängder av besökare och många tavlor som blev sålda.

Stipendier gick dels till unga Valands-elever, dels till två ”honnörsstipendiater”, varav Rune Claesson var den ene.

– Det beror kanske mest på att jag haft många utställningar i Göteborg och att de tydligen uppskattar mina tavlor, funderar Rune Claesson.

Den andre stipendiaten från Markusvägen heter Otto Mogren, 28 år gammal.

I våras gick han ut Valands konsthögskola, och blev därmed 5 årig magister i Fri Konst. Dessförinnan gick han två år på Göteborgs konstskola och före det ett år på Falkenbergs konstskola. Båda dessa är förberedande konstskolor.

– Jag har nyss flyttat till Stockholm, säger han och jag har en ateljé på Liljeholmen. I höst ska jag fortsätta jobba med en påbörjad kortfilm, en leranimation som handlar om två tonårstjejer. Den tar sin start en lördagsförmiddag i ett villakvarter.

I övrigt jobbar Otto Mogren mot en separatutställning på Göteborgs konstförening 2012, men ska nog även försöka ordna någon utställning i Stockholm innan dess.

Sin konst förklarar han på följande sätt:

– Jag jobbar i flertal medier som måleri, skulptur och video och ofta glider de olika medierna in i varandra.

Den som vill lära känner mer om Otto Mogrens konst kan söka på hans namn på sajten Youtube. Där har han bland annat en animerad historia, ”Grande Finale”, där systern Anna gjort musiken som hon även framför på tramporgel.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons