Annons
Nyheter

Intim festival med känsla

En lugn stund i hängmattan, reggaehäng vid vattnet eller pizza ur en brandbil. Så ser det ut när det vankas Dragonflyfestival i Åsarp på fredag.
Nyheter • Publicerad 17 augusti 2011
? När ett äldre par står och pratar och skojar med ett gäng punkare, då känns det att man har lyckats, säger Rob Coe och James Carnell.
? När ett äldre par står och pratar och skojar med ett gäng punkare, då känns det att man har lyckats, säger Rob Coe och James Carnell.Foto: 

För många svenskar betyder ordet festival i huvudsak musik och livespelningar. Det vill arrangörerna för Dragonflyfestivalen ändra på. För fjärde året i rad bjuder nu fyra engelska killar och en norsktysk tjej in till multifestival.

– Konceptet är egentligen inget ovanligt, men här är det lite främmande för folk, säger James Carnell och Rob Coe, två av arrangörerna.

Annons

De flyttade till Åsarp från England för några år sedan, och bestämde sig då för att starta upp en festival.

– Mest var det för att vi själva är musiker och gillar att spela på festival, säger James.

Men det finns också ett annat mål med festivalen. Nämligen att visa upp bygden och få besökarna att se det positiva i att bo på landet. Och arrangörerna har lyckats bygga upp ett internationellt intresse. Det kommer bland annat många artister och besökare från England. Däremot så vill man jobba hårdare på att locka till sig den lokala publiken.

– I år har vi fler lokala band än vi brukar. Bland annat Ramblin?från Ulricehamn. Det är ett grymt bra bluesband, säger James.

Men han säger också att samhället är något splittrat i åsikter om festivalen.

– Åsarp är uppdelat i de som tycker om och de som inte tycker om den. Men vi försöker jobba på att ge alla en positiv bild.

Festivalen har sedan starten 2008 vuxit konstant. Den har klarat sig igenom både det första året och ekonomiska problem som många festivaler inte överlever.

– Förra året fick vi mindre bidrag än vanligt och visste inte vad vi skulle ta oss till. Då hörde vi av oss till alla artister och frågade om de kunde spela gratis. Den första som sa ja var José Gonzales.

Den familjära och intima känslan är till syvende och sist det viktigaste för James och Rob. De vill inte att festivalen ska bli för stor. Förra året kom 800 besökare, och de har satt en gräns på 1500. Över det är för mycket.

– Vi vill att folk ska känna igen varandra, och mötas flera gånger under samma helg, säger de och Rob lägger till:

Annons

– Ja, det ska kännas unikt och lite hemligt att ha varit här.

Dragonflyfestivalen

Hade premiär 2008.

Går av stapeln på Ekehagens forntidsby den 19-21 augusti.

Är en multifestival där man bland annat kan måla en tavla, få massage i terapihyddan, lyssna på livemusik, titta på film, ta en öl eller koppla av i en hängmatta.

För mer info se www.dragonflyfestival.org

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons