Annons
Nyheter

Höstsalong med lokala konstnärer

Förra året bjöd på nakenchock. I år är det lite mindre spektakulärt. Imagine är namnet på den lokala konstrundandans höstsalong.
Nyheter • Publicerad 21 september 2013
Sven-Bertil Mårtensson och Berit Olméus funderar över placeringen av Gunilla Fischers verk.FOTO: bo högbornFoto: 

Imagine. Vad tänker ni på? Troligen på John Lennons mest kända låt.

Men associationsbanorna kan ta sig oräkneliga och oberäkneliga vägar – det visar om inte annat årets höstsalong på Ulricehamns museum, där 24 konstnärer i föreningen Konstrundan i Ulricehamnstrakten ställer ut under just Imagine-temat.

Annons

– Det är utmanande. Och väldigt personligt hur man tolkar det, konstaterar Egon Johansson, ordförande i föreningen och som själv ställer ut några av sina silversmycken, prydda med varsin månsten. Han och Eva Orrbeck är de som sticker ut från övrigas vägghängda tavlor, även hon med silversmycken.

Ja, och så Jan Croona, förstås, som verkligen fångat upp Lennon-associationen och planterat två plektrum som växer upp till två gitarrhalsar som formar ett fredstecken. Underfundigt och roligt.

Även Berit Frändås naivistiska och ganska stora verk är roligt att titta på. Det är Ulricehamn som hon ser det, med byggnader och platser och en och annan skateboardåkare. Inga perspektiv, allt ungefär lika stort, bara rakt på.

Teknikerna är många, motiven likaså. Berit Olméus från Od har valt ett får till sitt collage, utställningens enda i den tekniken. One of three har hon kallat den, vilket bör tolkas så att det finns två till i samma serie.

Vegbykonstnären Lars Isakssons surrealistiska vattenmotiv har många dimensioner. Små fiskar simmar ut i den målade ramen. Spännande och kreativt.

På lördag är det vernissage. Stadsarkitekt Gunilla Pettersson inviger utställningen och lite senare samma dag föreläser Sigrid Hansson, konstnär och entreprenör som drivit Kärlingesunds gård i Bohuslän.

Utställningen pågår 21–29 september.

Det är 24 medlemmar i Föreningen Konstrundan som ställer ut i årets höstsalong. De är Egon Johansson, Anelene Thorsen, Berit Olméus, Jan Croona, Lars Isaksson, Gudrun Regel, Liss Pontelius, Margareta Laustsen, Berit Frändås, Sven-Bertil Mårtensson, Monica Davidsson, Curt Sandin, Morgan Andersson, Petra Jenkins, Gun-Britt Bäckman N, Gunilla Fischer, Lis Jönsson Kjelgaard, Ulla Boberg, Natali Mårtensson, Ulla-Lena Malmquist, Agneta Settfors Lejon, Leila Martin Bergling, Eva Lindberg S, Eva Orrbeck.

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons