Annons
Nyheter

Emil Carlsson Rinstad gör eget med Silver Bell

I många år har han stått bakom andra artister med sin keyboard. Nu greppar Emil Carlsson Rinstad själv sångmicken och släpper första albumet som soloartist under namnet Silver Bell.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2013

– Det har varit en frigörande process, säger han om arbetet med debutalbumet.

Emil Carlsson Rinstad har turnerat med artister som Maia Hirasawa, Loney Dear och Kristoffer and the Harbour Heads, och dessutom varit förband till Blondiesångerskan Debbie Harry. Men den 20 mars släpptes äntligen hans solodebut.

Annons

– Jag har jobbat som musiker i olika ensembler i många år. Där gör man vad man ska och vet hur det ska låta. Inget ont alls om dem, men med den här skivan ville jag upptäcka hur jag själv låter.

Han har hållit hårt på sitt eget uttryck. Det fick producenten Petter Eriksson, som tidigare jobbat med bland andra Jaqee, Kultiration och Daniel Lemma, erfara.

– Ibland sa han till mig att ”Det där låter fel, testa det här istället” Då svarade jag att nej, det är precis så här jag vill att det ska låta.

Musiken beskriver Emil Carlsson Rinstad som ganska närgången och oförställd, och mycket personlig. Vissa partier är mer arrangerade och poppiga, andra är skruvade och improviserade.

– Det finns en hel del oväntade inslag i musiken, säger han. Det viktigaste för mig är att den väcker någon slags känsla, oavsett om man gillar den eller inte.

De första låtarna skrev han för sju, åtta år sedan. Att jobba med albumet har varit en frigörande, men inte alltid enkelt.

– Det var motigt i början. Jag var rädd för att träda fram som sångare och låtskrivare. Att blotta mig med det jag inte kan, eller hade gjort förut. Det har tagit lång tid, men nu är det inte läskigt längre.

Under åren har fler låtar tillkommit, spelats in, mixats och mastrats. Och med det egna bolaget Serve Records har Emil Carlssons Rinstad kontroll över hela förloppet. Den senaste tiden har han varit pappaledig, och har kunnat lägga tid på de sista detaljerna.

– Eftersom plattan betyder så mycket för mig är jag otroligt petig. Jag har också lätt att snöa in på grejer, och det har jag verkligen kunnat göra här, säger han.

– På midsommardagens kväll spelar vi i Timmele kyrka. Jag tror att låtarna gör sig bra i den miljön.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons