Annons
Nyheter

Bibliotekskonferens med många ansikten

Liten och stolt. Förändra genom handling. Det är mottot för den internationella bibliotekskonferens som startade i går och avslutas i dag.
Nyheter • Publicerad 11 februari 2010
Det viktigaste med biblioteket är mångfalden, anser Ragnar Audunson.
Det viktigaste med biblioteket är mångfalden, anser Ragnar Audunson.Foto: 
Cirka 50 deltagare hade samlats till bibliotekskonferensen i Ulricehamn.
Cirka 50 deltagare hade samlats till bibliotekskonferensen i Ulricehamn.Foto: 

Bibliotekens roll förändras i takt med samhällets förändring. Det mest markanta i detta sammanhang är den ökade andelen nya svenskar, människor som av olika anledningar kommit till ett nytt land där nya utmaningar möter, med ett ökat informationsbehov som följd.

I dagens, eller snarare morgondagens, bibliotek ställs stora krav på en anpassning. Här skall människor med olika bakgrund, intressen och åldrar samlas.

Annons

En av föreläsarna vid konferensen var Ragnar Audunson från högskolan i Oslo.

Han betecknade biblioteket som en mötesplats för olika grupper. Det skall vara ett vardagsrum med låg tröskel och samtidigt en katedral för högtid. Vidare skall det vara en aktivitetsplats och samtidigt en plats för eftertanke. Här skall rockgruppen och Sissel Kyrkjebøe vara en och samma person.

Det viktiga ligger i denna mångfald, ansåg han.

Han jämförde biblioteket med radions önskekonsert, som fanns en gång. Där var man tvungen att lyssna till flera olika musikstilar i avvaktan på att man kanske skulle få höra Jailhouse rock med Elvis Presley.

Just detta att lära sig förstå och tolerera det annorlunda skulle enligt

Audunson vara det viktigaste med biblioteket i ett mångskiftande samhälle.

Med denna konferens hoppas man få svar på frågorna vad vi kan lära av andra länder när det gäller bibliotekens roll som demokratisk plattform och forum för det livslånga lärandet.

Ytterligare frågor som man ville ha svar på var de följande: Hur kan dialogen med civilsamhället utvecklas? Hur kan biblioteken bidra till känslan av att vi tillhör Europa?

Hur ska vi arbeta vidare? Vad vill vi göra? Vad vill vi lära?

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons