Annons
Nyheter

500 000 till biblioteksprojekt

Projektet Biblioteket som kulturarena har fått en halv miljon kronor från Sjuhärads kommunalförbund för att utveckla biblioteken till levande mötesplatser där aktuella frågor tas upp.
Nyheter • Publicerad 9 juli 2011

Tekniken ger människor allt större möjlighet att ladda ner böcker via nätet och biblioteken måste söka en ny identitet. Projektet syftar därför till att skapa ett bredare och mer varierat utbud där aktuella diskussioner och händelser fångas upp. Steg ett är att kartlägga vilka behov och idéer som finns samt att utbilda personalen i bland annat marknadsföring och arrangörskap.

– Vi måste tänka annorlunda och mer okonventionellt, bredare än böcker och litteratur. En del är att bli tryggare som arrangörer av olika program och aktivieter som exempelvis studiecirklar, kurser och föreläsningar. Vi vill öppna dörren för nya samarbeten med föreningar och småföretag. Drömmen är att även idrottsrörelsen ska bli engagerad, säger Anna Laang, verksamhetschef för kultur i Ulricehamns kommun.

Annons

Hon berättar att antalet utlån minskar samtidigt som besökarna blir fler. De surfar, läser tidningar och deltar i arrangemang. Ett mål i projektet är också att hitta arbetssätt som till större del involverar besökarna när utbudet planeras. Biblioteken ska även söka nya sätt att kommunicera, via exempelvis sociala medier.

Projektets första etapp sträcker sig mellan oktober 2011 och september 2012. De kommuner som ingår i samarbetet är Borås, Bollebygd, Herrljunga, Mark, Vårgårda, Svedljunga, Tranemo och Ulricehamn.

Jennie Aquilonius
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons