Annons
Nyheter

Var inte så snälla!

Så står det, i chockrosa text, längst ner på Carina Alfvéns företags hemsida. Som ni kan läsa i artikeln intill driver Carina ett företag som säljer juridisk rådgivning, starta-eget-kurser samt föreläsningar om bland annat kvinnors företagande. Inte kvinnligt företagande, utan företagande för kvinnor. Och för att kvinnor ska lyckas som entreprenörer behövs det särskilda nätverk.
Nyheter • Publicerad 22 augusti 2013

Det finns något som skaver med just kvinnliga nätverk, eller satsningar på kvinnor överhuvud taget. När tanken har skvalpat runt i hjärnan ett tag ploppar svaret ut: det är så förbannat sorgligt att det ska behövas. Det är insikten om själva behovet av riktade satsningar som stör. Det blir ytterligare en stämpel i pannan på att kvinnor inte är normen, en stämpel på att kvinnor måste kämpa bra mycket mer för att anses vara nästan lika bra och få lite lägre lön än de manliga kollegorna . Ofta, men inte alltid.

När Carina får utveckla uppmaningen på hemsidan förklarar hon att alla självklart ska vara snälla mot sina närmaste, men att snällhet inte är en egenskap som leder till att företag växer och utvecklas. Och då halkar snälla egenföretagare, precis som i övriga arbetslivet, efter lönemässigt.

Annons

Eländes elände, kan man tycka och gräva ner sig. Eller så gör man vad man kan. Se dig omkring! Nog känner du, eller i alla fall känner till, flera drivna brudar som gör det de brinner för, och som gör det himla bra? Härma dem.

När min arbetsplats senast var på kompetensutvecklingsdagar fick vi svara på frågor om hur vi beter oss på jobbet. Utifrån svaren delades vi in i rutor.

Jag hamnade inte i den ”coola” rutan för chefs- och säljtyper, utan i den inte lika statusfyllda rutan för empatiska personer som lika gärna hjälper en kollega som satsar på sin egen idé. Det blev en tankeställare. Jag, som alltid har sett mig som en målinriktad och tuff person som tror på mig själv, var alltså lite av en mes?!

Det som är en fin egenskap hemma behöver alltså inte leda till utveckling i arbetslivet. I går fick jag ytterligare en spark i ändan av Carina Alfvén.

Jag tror på att kombinera empati med karriär. Vi kan väl försöka?

Kajsa Kettil
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons