Annons
Nyheter

Stor förändring i svensk fotboll

Mer eller mindre i det dolda så har det blivit en jätteförändring inom svensk fotboll.
Nyheter • Publicerad 13 maj 2011

En gång så avvisade fotbollsföreningarna förslaget om att införa farmarlag inom herrfotbollen. Likaså blev det tummen ner för elitklubbarnas önskemål om att få spela med sina reservlag i de vanliga A–lagsserierna och det viktigaste motivet för båda besluten var att den sportsliga rättvisan hamnade i andra hand. Ett reserv– eller farmarlag kunde vara väldigt skiftande i styrka och det skulle kunna avgöra en topp– eller bottenstrid på ett osportsligt sätt.

Men likafullt så är vi där nästan ändå. Föreningar kan nämnligen skriva ett samarbetsavtal som möjliggör att spelare kan representera två klubbar samtidigt. En klubb i en högre division kan låna ut totalt sex utespelare och två målvakter till en eller flera föreningar på lägre nivå. Föreningen behöver därmed inte ha ett reservlag. För den lägre placerade föreningen innebär det att man har tillgång till ett antal spelare som håller en högre klass än den ordinarie truppen men med begränsningen att man vid varje enskilt tillfälle bara får låna fyra utespelare och en målvakt. Alltså vid matcher.

Annons

Någon karensdag eller krav att stå över en eller flera matcher finns inte, utan en spelare kan spela en match klockan två med ett lag och sedan representera den andra klubben i exempelvis en kvällsmatch samma dag. För att därefter vara tillbaka i den första föreningen igen. Inga begränsningar i hur många byten eller hur ofta.

Det enda är att spelaren skall ha att proffsavtal (uppbär lön eller annan inkomstskattepliktig förmån överstigande 3 000 kr.) och vara högst 22 år.

Några nackdelar med den här möjligheten? Flera. Frånsett att det kan bli osportsliga förhållandena under seriespelet, så kan en klubb binda ris åt egen rygg genom att ställa egna spelare utanför laget till förmån för några man kanske inte har tillgång till nästa säsong.

Vad är bra? Att en sådan lirare som Norrbys Christian Magnusson får matchträning genom att kunna spela med sin moderklubb Dalstorps IF. Norrby har inget reservlag och utan ett samarbetsavtal med DIF så hade Chrille, som just nu är utanför A–laget, inte fått spela fotboll över huvud taget. Därför känns det också bra att Dalstorp även är ett topplag utan Chrille på planen.

Faran är dock att alla föreningar inte använder möjligheten till lån/utlåning på samma sansade sätt som Dalstorp och Norrby gjort och då kan fotbollen snart vara i samma sits som hockeyn, beträffande spelarlån.

***

May the force be with you.

Leif Fjellström

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons