Annons
Nyheter

Spännande vision om kommunkultur

Det var trevligt att läsa om Gulli Håkansons och folkpartiets önskan om att kulturen skall finnas med i varje del av kommunens verksamhet.
Hon exemplifierar det hela med "skapande skola". Det låter bra. Men nog krävs det mer än detta för att skolan skall fungera optimalt. Hela undervisningssituationen är en grundläggande kulturinsats
Nyheter • Publicerad 12 maj 2011

Då gäller det att skolan rent allmänt får tillräckliga resurser, att lärarna får ägna sig åt undervisning medan annan personal får ta över allt annat som i dag åligger lärarna.

Det blir säkert bra, tänkte jag, och i detta avseende borde väl alla partier ställa upp. Det är ju så att alla talar om hur viktig kulturen är, både för den mänskliga utvecklingen och för en kommuns tillväxtkraft.

Annons

Att det inte sällan stannar vid ord är dessvärre ett oomkullrunkeligt faktum i Ulricehamn.

Vi minns hur det var när den styrande majoriteten var helt överens om att ett kulturhus skulle byggas. Av detta bidde inte ens en tummatott.

Musikskolan var en gång även dansskola, och det har talats om att utveckla den till kulturskola. Blir det något av detta? Det blir nog att citera doktor Relling: "Fan tro det!"

Och nu gäller det biblioteket. Skall detta drabbas av samma öde som kulturhuset? Har det lagts på is, eller, om man så vill, fått vänta på grund av en extra ishall?

Så kommer då den stora frågan: Hur skall Gulli Håkansons vision förverkligas i realiteten?

Kultur kan vara vad som helst. Gäller det att få in en kultiverad samtalston i kommunala beslutsorgan och förvaltningar?

Vår demokratiform är en viktig del av vår kultur, likaså vårt språk, som i vissa skolsammanhang lämnar en hel del i övrigt att önska.

För det kan väl inte vara så att Gulli Håkanson efterlyser de sköna konsterna i all kommunal verksamhet?

Har hon tänkt sig fullmäktigeinlägg i versform eller kanske framförda sjungande?

Det kan förhoppningsvis inte vara så att beslutsfattarna skall ägna sig åt att göra tavlor; sådana har vi haft nog av. Tvärredsaffären är till exempel inte glömd.

Annons

Bernt Carlsson

Jag lyssnade till en intervju med den nye S-ledaren Håkan Juholt, en uppenbarligen sympatisk karl som utnämnt sig till något av en kulturens förkämpe.

Det som fick mig att fundera var hans låtlista, där, naturligtvis, Elvis fanns med. Det märkliga var att han valt låten "Only the strong survive" (Bara de starka överlever). Syftar detta på honom själv eller på hans politik. Titeln tyder inte precis på solidaritet med de svaga.

Jag vill tro att det mer var melodin och Elvis röst som avgjorde Juholts val.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons