Annons
Nyheter

När kriget kom till sportsidorna

Kanonmål, bombade in skottet, dödade matchen och torpedhockey. Det är gott om krigiska metaforer inom sportjournalistiken. Jag har själv skrivit segergeneral och ställningskrig fler gånger än en gång i referat av fotbollsmatcher.
Nyheter • Publicerad 9 september 2011

Det är egentligen dumt att beskriva något som i grunden bygger på glädje med termer hämtade från krig. I väpnade strider dör människor och jag tror aldrig lycka uppnås med strid.

Anledningen till varför det ofta förekommer ord som "försvara landets färger" och "krossa motståndarna" när journalister skriver om lagidrott kommer från att sport historiskt sett är en manlig värld där metaforerna hämtats från traditionellt manliga domäner som krig, jakt, teknik och mekanik. Det faktumet har några forskande språkvetare från Storbritannien kommit fram till. När det handlar om individuella sporter som till exempel skidåkning, orientering eller friidrott är de krigiska orden bortsopade ur texterna eftersom det inte finns den grundläggande vi mot dom-spänningen i de individuella idrotterna.

Annons

Kanske borde vi sportjournalister ibland tänka på följande som publicerades på Västerbottens-Kurirens insändarsida förra året: Ordet tävling kommer från de två latinska orden con petire, som betyder söka tillsammans. Genom att tillsammans jämföra sig med varandra kan man finna ut vad man är bra på, och öka sin självkännedom. Ett kollektiv kan genom olika con petire identifiera specialkunskaper hos individer.

Det är alltså det en tävling eller match handlar om. Identifiera specialkunskaper. Inte döda motståndarna. Mitt löfte är att försöka undvika krigiska metaforer i sporttexterna framöver, vi får se om jag lyckas.

Lassalyckan invigs i dag och jag hoppas alla idrottsintresserade tar en sväng förbi UT:s tält. Kom gärna dit och berätta vad du vill att UT-sporten ska skriva om. Vilka matcher, personer eller andra händelser är det du vill se på sportsidorna? Låt mig höra. En utmaning för hjärnan bjuder vi också, försök para ihop en rubrik med rätt idrott. Även de yngre kan prova sina färdigheter, en hinderbana där balanssinnet ställs på prov finns på plats. Välkomna!

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons