Annons
Nyheter

Iskall kyla som ger en het höst

Efter 49 år som privatanställd är man numera avlönad av staten. Känns onekligen lite konstigt.
Nyheter • Publicerad 7 september 2013

Så främmande att jag faktiskt glömde att anmäla mitt eget inträde i de pensionerades skara. Jag trodde de oranga pengarna med automatik kom som ett brev på posten. Men inte, det skulle anmälas några månader i förväg. Den informationen hade jag missat, så jag blev utan min första pension.

Så nu gäller det att hålla i de stackars kulor som fanns kvar sedan tidigare.

Annons

Då är det ganska bra att man genom åren utvecklat konsten att leta billiga semesterresor på nätet.

Och är man då kallt avvaktande kan man göra fynd till värmen.

För det första gäller det att vara medveten om när man ska resa. Inte när andra är lediga, det går bort. Nej till normala semestertider, inplanerade skollov och längre helger, då rusar priserna i höjden.

Det finns ett antal perioder under året som man ska satsa på. Vinterresor när alla sportlov är över. Sista månaden innan skolorna slutar på försommaren är en annan bra period. De absolut bästa klippen gör man dock precis nu. Sista veckorna i augusti, när skolorna börjat och en månad framåt.

Då är det köparens marknad. Framförallt efter den fina sommar vi belönats med i år.

Sen handlar det mesta om mod och planerad kyla. Bestäm den vecka ni tänkt åka. Kan ni ha en vecka framför och bakom som reserv, men ändå inom nämda lågprisperioder, är det ännu bättre chanser.

Vill man göra det lätt för sig går man in på någon resesajt och klickar in sina önskemål om resmål, hotellstandard och annat som kan vara aktuellt.

Ser vilka priser som gäller hos de olika bolagen. Sen väntar man, ser hur priserna sakta sjunker vecka för vecka och ibland dag för dag.

Med fjorton dagar kvar till tänkt avresedatum tittar man på vad den aktuella resan kostar veckan före och veckan efter. Dels för att veta vad det aktuella priset kan tänkas bli när man själv vill resa, dels vad de stackare som betalar fullt får betala veckan efter.

Sen börjar det riktigt roliga spelet. Priserna sjunker, men ur länge vågar man vänta innan man trycker på sändknappen och beställer?

Annons

Det har blivit ett antal klipp genom åren, framförallt på de lyxiga all inclusive hotellen de **** och *****-stjärniga.

Just nu ligger en avresa nästa helg redo i utkorgen. För två personer var ordinarie priset tidigare 19 000 kr, nu är läget att samma resa kostar 9 950 kronor för två! På lyxhotell, med mat och dryck så mycket man orkar trycka i sig.

En hyfsad timpeng att tjäna för en som för första gången tar sina oranga pengar i anspråk.

Ja, när dom nu kommer, vill säga.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge

Jörgen Wester
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons