Annons
Nyheter

Gott nytt år!

- Ring ut det gamla! frustar Jan Malmsjö genom vit andedräkt. Och man står där med höjt glas framför teven, innehållandes något bubbel med fyrsiffrigt nummer, som en vecka tidigare rekommenderats av Carl-Jan Granqvist i radio. Man står med mannens arm om sina axlar och ryser och myser på en gång. Ryser av vemod över förgänglighetens inramning och myser över gemenskapskänslan och förväntan inför det nya året.
Nyheter • Publicerad 30 december 2011

Nyårsfirandet på Skansen är tradition sedan artonhundratalet. Inte direkt modernt. Hur skulle man förresten ringa in det nya på ett modernt sätt? Det gör man säkert bäst med hjälp av nån speciell nyårs-app i en smartphone, skulle jag förmoda.

I år lämnar vi Ulricehamn för att fira nyår i Karlstad. Min bästa vän och klasskamrat bor där med man och dotter. Tänk att vi som lärde känna varandra på lågstadiet skulle bli bästisar och få varsin dotter vid trettioett års ålder! Döttrarna är sexåringar nu och bästisar. De fnissar utan framtänder och spanar efter raketer i fönstren. Det vill säga, jag vet att det kommer att bli så, trots att det bara är nyårsaftons morgon än så länge och fyra timmars bilfärd snart väntar. Kanske sniker vi förbi Carl-Jans sjölada vid Saxån, som vi sett Ernst Kirchsteiger pimpa i teve?

Annons

Väl framme ska barn leka och mat lagas och nylonstrumpor gå sönder och nagellack bättras på och jag och kompisen ska flamsa och tramsa så mycket vi hinner mellan såser som kokar över, ungar som ska nattas och blöjor som ska bytas.

Magnus Uggla lär ha sagt att vuxna inte kan ha roligt. De kan bara ha trevligt. Jag minns när jag var barn och familjen firade nyår med en familj som hade två söner i min ålder. En gång skrämde vi våra föräldrar när dessa satt och drack kaffe och hade det – just trevligt. Vi stod utomhus, precis vid fönstret där de satt, kilade in en Kina special under fönsterblecket och fjuttade på. Och det var roligt. Riktigt roligt.

Ikväll kommer jag och bästisen att insistera på att vi ska spela sällskapsspelet "Kampen mellan man och kvinna" och våra män kommer att skruva på sig och undra om det verkligen är nödvändigt. Men medge att det är roligt att höra män svara på frågor om: Nylonstrumpor, smink och ägglossning! Så du får ursäkta mig, herr Uggla, men det där med att vuxna inte kan ha roligt är inte sant.

Gott nytt skitroligt år!

Monica Rydh

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons