Annons
Nyheter

För ung för Thomas "Gällstad" Johansson

Om UIFK:s nye tränare varit son till Johnny Ekström, hade du skrivit det då? Den frågan fick jag av min kollega i tisdags.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2011

Jo, det är klart att jag hade nämnt det faktumet. När det gäller Ulricehamns IFK:s färske tränare Fredrik Wigestål är det inte den snabbe anfallaren från Kallebäck som är hans pappa. Fredriks far heter Thomas Wigestål och spelade i Elfsborg under åren 1973-83, då känd som Thomas "Gällstad" Johansson. Det hade jag ingen aning om för sex dagar sedan. Inte förrän kollegan med grånat hår upplyste mig om det strax efter att telefonintervjun med Fredrik var klar. I en millisekund tänkte jag att uppgiften skulle med i artikeln om UIFK:s nye tränare men i samma stund som fingrarna började trycka ned tangenter hade jag glömt bort det.

Ursprung och ålder är två förklaringar till kunskapsluckan om Thomas "Gällstad" Johansson.

Annons

Första gången jag satte min fot i Ulricehamn var för drygt tio år sedan. I en vit Volvo åkte jag från Hisingen, Göteborg, med siktet inställt på riksväg 40 och en arbetsintervju på Ulricehamns Tidning. Jag körde Bogesundsgatan fram, fortsatte förbi kyrkan eftersom jag inte trodde att de få affärer som jag sett skymta förbi kunde vara centrum. I höjd med Stenbocksgatan förstod jag mitt misstag och vände tillbaka. Under det decennium som gått sedan dess har jag inte bara lärt mig navigera bland stadens backar, en hel del kunskap har lagrats i minnesbanken.

Jag har koll på "Natt-Sven" , Grimsås kvalfest 1965 och att KFUM Ulricehamn spelat i näst högsta serien. Men det finns alltid mer att lära, som att Thomas "Gällstad" Johansson spelade i tröja nummer tio.

Som lokaltidningsjournalist är det ibland en nackdel att inte ha fötts in i området. De självklara sakerna, var ligger sporthallen och vilken är den snabbaste vägen till Nittorps arena måste läras in. Men likväl är det också en fördel. Den allra största nyttan är att man ser på saker, händelser med ett annat perspektiv. Vi är några anställda på Ulricehamns Tidning som är inflyttade men uppblandat med de som levt här i hela sina liv tror jag vi blir en framgångsrik mix.

Framgång i dagens match önskar jag UIFK. Självklart bör en kommun av Ulricehamns storlek ha ett fotbollslag i lägst division tre.

Carina Carlzon
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons