Annons
Nyheter

Ett trött blåbär bland råd och rön

- Utan tvekan är man inte klok. Uttrycket myntade den verbalt vassaste hjärna som någonsin bott under en röd kalufs – nämligen Tage Danielssons. Han menade att smartast är att förhålla sig till omvärlden med en gnutta skepsism.
Nyheter • Publicerad 2 november 2011

Dock tycker jag att det är svårt att inte ta till sig nya råd, rön och rekommendationer. I alla fall de som är vetenskapligt grundade. Så vad gjorde man inte hösten 2009 när det proklamerades för vaccination mot svininfluensa? Man tog förstås man och kids och drog till sjukan för ett stick i armen. Först ut var jag själv då jag var gravid och därmed tillhörande en riskgrupp. Nya rön har dykt upp och de flesta vet att sömnsjuka kan komma som ett obehagligt brev på posten efter Pandemrix-behandligen. Jag misstänker att jag är drabbad. Narkolepsin slår klorna i mig om kvällarna när barnen sover och jag kryper omkring på golvet och plockar upp leksakerna, så att grynen kan få nöjet att kasta ut dem från skåp och lådor igen nästa dag. Ögonlocken tynger och soffan framför Skavlan-teven lockar betydligt mer. Kanske hade jag sluppit tröttman om jag på danielssonskt vis förhållit mig tveksam till grisvaccinationen?

Fast jag har gröna ögon så fortsätter mitt blåögda beteende att urskiljningslöst anamma vetenskapligt grundade rekommendationer. Särskilt om de gäller hälsa. Således klunkar jag C-vitaminbrus och knaprar mandlar som besatt. Min allt-eller-inget-mentalitet gör inte saken bättre. Jag har läst att C-vitamin i kombination med mandlar kan bromsa åldrandet i cellerna. I hemlighet satsar jag på att bli den rynkfriaste 46-åringen som dyker upp till nästa klassträff år 2020. Problemet är bara att jag på senare tid har fått veta att ett högt intag av C-vitamin kan orsaka vissa typer av hudcancer. Kan man aldrig få vara riktigt glad?

Annons

Det senaste jag riktat in mig på är blåbär. Blåbär ska ju vara så bra när det gäller förebyggande av senilitet. Och, tro mig, demens är det enda jag kan vara riktigt säker på att ha ärvt av mina föregångare. Massor av hädangångna släktingar blev tomtiga i luvan redan vid sextio, så det bästa för mig är nog att få in blåbär i varje måltid från och med nu.

Låt dig nu inte påverkas av min nästan osunda iver att uppnå sundhet. Vad just du väljer att ta till dig av råd och rön är precis som i Åsunden – valfritt.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons