Annons
Kind

Kommunen kände till att bron riskerade att rasa – men agerade inte

Redan 2015 fick Tranemo kommun en rapport om att gångbron i Uddebo riskerade att rasa.
Ändå gjorde kommunen ingenting åt det – och bron gick sönder.
Nu ser Uddebo ut att bli utan gångbro.
Uddebo • Publicerad 4 oktober 2020 • Uppdaterad 5 oktober 2020
Gångbron i Uddebo fick lyftas bort efter att den rasat ner i ån. Enligt en dykinspektion fanns det en rasrisk redan för fem år sedan.
Gångbron i Uddebo fick lyftas bort efter att den rasat ner i ån. Enligt en dykinspektion fanns det en rasrisk redan för fem år sedan.Foto: Jennie Johansson

Det var den 9 augusti i år som gångbron rasade ner i ån Assman. Inga människor kom till skada vid händelsen, som resulterade i att bron var tvungen att lyftas bort från sin plats.

Men redan innan händelsen kände Tranemo kommun till att bron var i så dåligt skick att den riskerade att rasa.

Annons

I den senaste besiktningen av bron från 2015 beskrivs bland annat hur ett av stöden som höll uppe bron höll på att falla isär. Flera stockar saknades i stenkistan, och fyllnadsmaterialet som stenpelaren var grundlagd på höll på att rasa ut. Det framkommer i dykrapporten som BT har tagit del av.

Foto: Ur dykrapporten

Besiktningen hade kommunen beställt genom en upphandling av brobesiktningar som gjordes tillsammans med Ulricehamns kommun, enligt infrastrukturchefen Markus Nyström.

Men trots att det fanns stora brister på bron så renoverades den aldrig.

Varför kan Markus Nyström inte svara på. Enligt honom kom rapporten aldrig till hans kännedom.

– Jag vet inte varför man inte gjorde åtgärderna när man hade inspektionsprotokollen. Jag skulle gärna vilja veta det, säger Markus Nyström och fortsätter:

– Jag vet att det svaret är en katastrof i sig.

Markus Nyström har inga svar på varför kommunen inte har renoverat bron trots att de 2015 fick en rapport som visade att bron riskerade att rasa. Bilden är en arkivbild.
Markus Nyström har inga svar på varför kommunen inte har renoverat bron trots att de 2015 fick en rapport som visade att bron riskerade att rasa. Bilden är en arkivbild.Foto: Anna Leijon

Men han fick kännedom om bristerna i sommar – för då beställde nämligen kommunen en offert för att besiktiga bron på nytt.

– Det var när den här dykrapporten kom till min kännedom. Då behövde vi få till en ny inspektion för att veta vilka åtgärder som krävdes, säger Markus Nyström.

Företaget som kunde göra huvudinspektionen av bron meddelade att de siktade på ett sensommarbesök.

Men så blev det aldrig.

”Det är jätteallvarligt det som hänt.”
Markus Nyström, infrastrukturchef på Tranemo kommun
Annons

I stället hann ett brofundament ge vika. Det slutade med att bron rasade, och fick lyftas bort.

– Det är jätteallvarligt det som hänt, säger Markus Nyström.

Nu ligger bron i delar intill Småbrukets gårdsbutik och ån. Enligt förvaltningens förslag till investeringsbudget blir det ingen ny bro i Uddebo.
Nu ligger bron i delar intill Småbrukets gårdsbutik och ån. Enligt förvaltningens förslag till investeringsbudget blir det ingen ny bro i Uddebo.Foto: Jennie Johansson

Några planer på att renovera den bortlyfta bron eller bygga en ny finns inte i nuläget.

– Vi har gjort bedömningen att det inte kommer att prioriteras i investeringsbudgeten. Vi i förvaltningen gör den bedömningen, sedan får vi se vad politiken säger, säger Markus Nyström.

Annat prioriteras helt enkelt högre.

– Det ställs det mot en massa andra saker. Trygghetsboende, omsorgsboende, förskolor, lekplatser. I det läget så har inte en bro samma tyngd.

Vad prislappen skulle landa på för att få upp en gångbro i Uddebo igen är inte utrett, men enligt infrastrukturchefen kostar en träbro av samma typ runt två miljoner kronor.

Det låter som att det hade varit billigare att renovera bron tidigare än att få dit en ny?

– Det kan jag hålla med om, det tror jag är en bra analys av läget. Det hade det säkert varit.

Kan det finnas fler broar som har besiktigats men inte åtgärdats?

Annons

– Det är en jättebra fråga, och det hoppas jag verkligen inte. Jag kan inte garantera det. Men vi går igenom allt nu ordentligt och ser vad finns det mer som ligger och skvalpar som vi inte tagit reda på, säger Markus Nyström.

Han beskriver det som ett uppvaknande.

– Vi ska jobba med förbättringar och se till att det inte händer igen, säger han.

Jennie JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons