Annons
Kind

Hemvärnet först på plats vid olyckan – uppmanar alla att lära sig sjukvård

På väg hem från en julavslutning så hamnade Pontus Engberg och Ken Abraham från 44:e hemvärnsbataljonen bakom olyckan på 27:an.
Blixtsnabbt började de ge vård till skadade. Efter insatsen skickas en skarp uppmaning till alla.
– Lär er grundläggande sjukvård, det första minuterna är otroligt viktiga.
Tranemo/Borås • Publicerad 16 december 2023 • Uppdaterad 18 december 2023
Pontus Engberg (till höger) hamnade vid olycksplatsen av en slump. Tillsammans med hemvärnskollegan Ken Abraham påbörjade de sjukvård innan ambulans kommit till platsen.
Pontus Engberg (till höger) hamnade vid olycksplatsen av en slump. Tillsammans med hemvärnskollegan Ken Abraham påbörjade de sjukvård innan ambulans kommit till platsen.Foto: Privat

Personal från ambulans och räddningstjänst larmades snabbt till olycksplatsen, men snabbast av alla var två medlemmar från Hemvärnsbataljonen.

Pontus Engberg och Ken Abraham var på väg hem från en julavslutning när olyckan inträffade några bilar fram.

Annons

– Vi sprang ur vår bil och fram till olycksbilen. Det var några andra personer där men vi berättade att vi är hemvärnssjukvårdare så vi tog över i väntan på att ambulanspersonal kom fram, berättar Pontus Engberg.

Tillsammans började Pontus och Ken att hjälpa skadade.

– Ambulanspersonal var på plats efter runt tio minuter, men de första minuterna är alltid väldigt viktiga. Så vi stoppade en blödning på en person och hjälpte en annan med nackstöd innan ambulansen tog över.

Blåljuspersonalen på plats hyllade hemvärnets agerande.

– De sa att vi hade gjort ett väldigt bra jobb, säger Pontus.

Han har själv en lång utbildning inom sjukvård via Försvarsmakten och kunde hålla sig lugn på platsen. Bland andra trafikanter var pulsen desto högre.

– Man ser snabbt att andra är i chock. Folk är inte vana att se blod.

Pontus uppmanar nu alla att skaffa sig grundkunskaper inom sjukvård, för bevisligen så kan de kunskaperna behövas när man minst anar det.

– Det är aldrig fel att kunna grundläggande sjukvård, det kan rädda liv. Man behöver inte mycket utbildning för att till exempel stoppa en blödning eller se till att en nacke är still så man inte skadar några kotor.

– Min uppmaning är att aktivt söka kunskap. Det finns många bra kurser som man kan gå. Se också till att alltid ha en sjukvårdsväska i bilen.

Gabriel AlmlöfSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons