Annons
Nyheter

På TUR med magen som guide

– Men luktar det inte fisk här? Jo, på årets Tur-mässa i Göteborg ska resenärerna lockas resa med näsan. Bohuslän doftar mest.
Nyheter • Publicerad 22 mars 2009
De många besökarna på turistmässan i Göteborg lockades till mångt och mycket av olika godsaker.
De många besökarna på turistmässan i Göteborg lockades till mångt och mycket av olika godsaker.Foto: Anette Westerlund

På Svenska resemässans andra våning håller de svenska resmålen till. Vid rulltrappornas slutstation doftar det fisk, hembakt bröd och rökt korv. Väljer man rätt rulltrappa kommer man rakt in i Västsverige med Göteborg som första anhalt. Där bjuds det på glass i Lisebergsmontern. Lite längre in möts man av Ulricehamns Resdax och Bryggan, mitt emot finns Bohusläns monter som försöker locka med riktiga, levande havsdjur – i bassäng förstås – från Lysekils Havets hus. Där finns också Smögen- och Kungshamnspersonal med sina fiskarkläder och fiskeredskap. Ännu lite längre in finns Ulricehamn och de andra Sjuhäradskommunerna. Redan tidigt på morgonen är det fullt med folk i montern. Besökarna går en klurig tipspromenad, smakar på ost och äter lakritsfiskar. Av de åren undertecknad besökt Turistmässan är nog montern där Ulricehamn representeras den allra tjusigaste hittills. Som UT berättade i torsdags så är det shopping och cykling som är de stora besöksmålen som marknadsförs, men bussturerna är fortfarande poppis och Camilla Palm och hennes kompisar på turistbyrån jobbar hårt med att sälja in sådana under mässan.

I Svenska turistföreningens (STF) monter pratas det Årås kvarns framträdande som ett romantiskt alternativ för budgetresenären i ett svenskt magasin.

Annons

– Och så finns lilla Årås kvarn med där, bland stora resmål som Paris, Marocko, Spanien och Italien. Det är roligt, säger Jenny Engström, pressansvarig på STF.

I Falkenberg händer det grejer i sommar. Den 11 juli har självaste Rhapsody in rock premiär på Falkenbergs idrottsplats. 70 000 Falkenbergsbesökare kommer att se årets fars, Virus i Bataljonen, på Vallarna. I den deltar som vanligt Grimsåssonen Mikael Riesebeck. I år har hon rollen som naiv och korkad polis, berättar Randolph Stenlund. Förutom musikupplevelser och fars försöker han locka med kunglig glans under Västkustloppet samma helg som Rhapsody in rock och avslutar sommaren med SM i Brukshundar sista helgen i augusti.

– Hela Skrea camping är redan uppbokad för hundbesökarna, säger Stenlund.

I a-hallen finns de stora, internationella reseaktörerna. Fritidsresor storsatsar och har en extra stor monter, men det gör också Sas, Solresor och Turkiet bland andra. En väldigt liten monter har Ukraina. Och där sitter en alldeles ensam man och väntar på kunder. Under torsdags förmiddagen hade han inte så mycket att göra, men det kanske han får under dagen i dag.

Anette Westerlund
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons