Annons
Nyheter

Nu töms Ulricehamns museum

Flytten av föremålen i Ulricehamns museum pågår som bäst. Men pengarna för att packa upp föremålen räcker endast ytterligare några veckor.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2010
Interiör från gammal järnhandel.
Interiör från gammal järnhandel.Foto: 

Kulturförvaltningen har tecknat ett hyresavtal med Vist Fastighets AB om att hyra en del av en industrilokal i Röshult, (före detta Arne Carlssons). Här ska hela museets föremålssamling magasineras. Hyreskontraktet löper till 2016.

För att klara flytt, rengöring och registrering av samtliga föremål har två personer anställts. Men pengarna för dessa räcker endast ytterligare några veckors arbete.

Annons

– Vår bedömning är att deras insatser egentligen behövs året ut. Därför är det nu upp till politikerna att ta ställning till om ytterligare pengar avsätts för den här processen, säger kulturchef Anna Laang.

Vad händer om ni inte får pengarna?

– Då avbryts arbetet med att flytta och packa upp föremålen. Vi är ändå glada över att ha kommit igång. Vi vet också att det just nu är stora investeringar på gång för kommunen, säger Anna Laang.

Hon räknar med att ytterligare drygt 600 000 kronor skulle behövs för att kunna behålla personalen för att avsluta flytten av föremålen enligt planerna. Frågan kommer att tas upp som ett ärende inför budgetberedningen inför 2011.

Totalt handlar det om närmare 12 000 föremål i samlingen. En samling med vagnar, som redan flyttats till Röshult, ingår också.

UT har tidigare redogjort för orsaken till att föremålen flyttas från Ulricehamns museum. Förutom att de förvaras ostrukturerat är miljön olämplig. Insektsangrepp, fågelbajs samt stora temperaturväxlingar gör lokalen olämplig för syftet.

I Röshult rengörs föremålen för att därefter katalogiseras. De kommer fortsättningsvis att förvaras i öppna lagerhyllor.

– Min vision är att utifrån den registrering som görs även digitalisera samlingen. Då görs den tillgänglig för allmänheten, utan att de fysiska föremålen behöver hanteras, säger Anna Laang.

Urval av samlingen kommer fortsättningsvis att visas för allmänheten i form av temautställningar. Dessa kommer att hållas på stadsbiblioteket.

Att hålla magasinet i Röshult öppet för allmänheten är däremot inte aktuellt. Däremot finns planer på guidade visningar, exempelvis i form av Öppet hus.

Annons

Kvar i Ulricehamns museum finns ett bildarkiv. I övrigt används en del av lokalerna för tillfälliga utställningar.

Hur länge behöver ni det nuvarande Ulricehamns museum?

– När ett nytt stadsbibliotek står klart hoppas vi kunna bygga upp ett forskarrum där en del temautställningar kan hållas. Här ska även den digitaliserade sammanställningen hållas tillgänglig. Det innebär att vi då inte längre har behov av det nuvarande Ulricehamns museum, säger Anna Laang.

Vad som då händer med byggnaden blir en fråga för kommunens lokalgrupp.

Kulturförvaltningen betalade 215 400 kronor för hyran av museet 2009.

Huset byggdes på 1860-talet. Byggnaden har tidigare fungerat som både skola och kommunalhus, idag inryms Ulricehamns museum i lokalerna. Byggnaden har en välbevarad och rik träpanelarkitektur typisk för sin tid.

Fastigheten har tidigare varit under utredning för att byggnadsminnesförklaring, men begäran har avslagits med motivering att huset inte äger tillräckligt stort riksintresse.

Byggnadens dokumentvärde är dock stort, både byggnadshistoriska, byggnadstekniska, arkitekturhistoriska och socialhistoriska värden kan tillskrivas huset. Upplevelsevärdet utgörs av byggnadens symbolvärde, fastigheten som officiell inrättning har över tid också skapat ett identitetsvärde. Byggnadens utformning och välbevarade exteriör ger byggnaden ett högt arkitektoniskt värde.

(Källa: Kulturmiljövårdsprogram, Ulricehamns stad 2002, Ulricehamns kommun)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons