Annons
Nyheter

Medium sökte svaren på historisk gåta

I Åsarp har man i helgen tagit medium till hjälp för att lära sig mer om ortens historia och samtidigt gjort en film om alltihop.
Nyheter • Publicerad 23 april 2010
I Åsarp har man använt medium för att ta reda på mer om historien.
I Åsarp har man använt medium för att ta reda på mer om historien.Foto: Conny Johansson

Fyra olika medium användes. De försatte sig själva i trans för att komma i kontakt med personer från förr, och svarade sedan på frågor, bland annat från en arkeolog.

Allt filmades av en dokumentärfilmare.

Annons

– Vi var nere och snuddade på istiden, här har ju funnits människor i över tio tusen år. Vi mötte människor, barn, kungar, kloka män och avrättare och vi fick ett väldigt spektra över vad som varit och vad det var som gick snett och var vi är i dag, säger Anna-Karin Jonsson som är lagledare för projektet.

Bakgrunden till filmprojektet är en gammal sägen om en forntida stad som ska ha hetat Älver.

Som tecken på att det funnits en sådan stad anges att det finns en koncentration av järnåldersgravar vid byn Alvared, samt att platsen där den gamla stenvalvsbron ligger är ett urgammalt vadställe som kanske har använts i flera tusen år. Enligt sägnen ska dessutom egendomliga stenstoder någon kilometer från bron vara staden Älvers norra och södra stadsportar.

Det finns också historier om att Danskarna var här och brände upp staden Älver på 600-talet. Kanske var staden också kristen redan då.

Forskning ger en del svar, konstaterar man i projektet, men för att nå längre tar man nu till den här mycket ovanliga arbetsmetoden.

Anna-Karin Jonsson berättar att de fick idén när de höll på med Leaderprojektet Mera Åsarp 2 och filmen tas fram inom ramen för detta projekt.

De deltagande mediumen är valda med omsorg, berättar Anna-Karin Jonsson. Monica Ljungberg Öhrn från Sydkoster till exempel känd för att ha bra kontakt med änglar och kan knyta an till Älvers eventuella tidiga kristenhet.

Christian Sejr är från Danmark och därmed har man någon i gruppen som kan få bra kontakt med eventuella Danskar som kan dyka upp.

Solvone Alvarsdotter från Borlänge ska ha bra kontakt med naturväsen. Slutligen finns lokalkännedomen med i form av Jolana från Falköping.

Filmade gjorde Linda Västrik från Göteborg.

Annons

Med i filmen är också arkeolog Lars Bägerfelt, som alltså kunde ställa frågor till mediumen, till exempel hur personer var klädda och hur föremål såg ut, för att på så sätt få mer kunskap om vilken tid mediumen befann sig i.

Själva filminspelningen ägde rum i slutet av förra veckan. Nu har man ett stort råmaterial som ska redigeras till en färdig produkt. Anna-Karin Jonsson vill inte avslöja för mycket om vad de kom fram till.

Hon säger att de till exempel nu har fått svaret på om det var Danskarna som brände ner staden, men att den som vill veta får vänta tills filmen är klar.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons