Annons
Nyheter

Hela familjen fastar för sin tro

Muslimska fastemånaden ramadan pågår hela september.
– Det är svårare att fira ramadan här. I Palestina fastade alla, samhället anpassades efter det, säger Tariq Abedalkader.
Nyheter • Publicerad 9 september 2008
Hamzeh, Tariq och Hanan firar ramadan under hela september.
Hamzeh, Tariq och Hanan firar ramadan under hela september.Foto: Carl-Magnus Höglund

En vecka in på ramadan, som i år pågår från 1 september till 30 september, är stämningen på topp hos familjen Abedalkader i Ulricehamn.

– Det blir enklare och enklare för varje dag. Första dagen är svårast, sedan vänjer man sig, säger Tariq Abedalkader som studerar till byggnadsingenjör vid Örebro universitet men är hemma över helgen.

Annons

Under ramadan får muslimer, barn och sjuka är undantagna, varken äta eller dricka när solen är uppe. För familjen Abedalkader betyder det just nu att frukost är klockan fyra på morgonen, och middagen klockan åtta på kvällen. De långa dagarna är inte populära hos muslimer, i alla fall inte under ramadan.

– Det är det som är så svårt. Man kan få huvudvärk och man blir yr. Speciellt när det är varmt, säger Tariqs bror Hamzeh med ett snett leende.

Prövningen är den främsta poängen med ramadan.

– Vi fastar för att det är guds vilja. Han vill att vi ska känna hur andra fattiga har det och att vi ska lära oss att kontrollera oss själva och hålla fast vid det vi tror på, säger Hanan, Tariq och Hamzehs mamma

Familjen äger Timmele kiosk och grill, när UT besöker familjen jobbar Mustafa, pappan, och den tredje sonen, Osama, där. Det blir en väldigt konkret prövning under ramadan eftersom de steker hamburgare hela dagen.

– Jo, det är väldigt jobbigt. Men det är det Gud vill få fram, att vi måste kunna hålla oss, säger Hamzeh.

Familjen är från Jenin i Palestina, men kom till Sverige för sex år sedan. Tariq säger att de ville få en möjlighet att studera och komma vidare i livet, vilket konflikten mellan Israel och Palestina hindrat dem från i Jenin. Efter en kort tid i Göteborg placerades de i Trädet och efter att de hade fått uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap flyttade de till Ulricehamn.

De trivs bra här, men just ramadan är svårare att fira i Sverige.

– Det är inte många i Ulricehamn som firar ramadan. När jag gick i skolan och blev hungrig var det jobbigt att se de andra äta, säger Hamzeh.

Tariq fyller i.

Annons

– I Palestina var det lugnare i skolan under ramadan. Alla var lite tröttare och skolan anpassades efter det.

I Palestina brukar man alltid äta tillsammans med släkt och vänner under hela ramadan. Här i Sverige firar de Eidfesten, som avslutar ramadan, tillsammans med släktingar i Nässjö, övriga dagar anstränger de sig för att få en god middag med bara familjen. Det blir trerätters varje dag, med soppa som förrätt för att inte chocka magen.

Under ramadan är det också tradition att skänka pengar till behövande.

– Vi brukar skänka pengar till fattiga i Palestina. Vi skickar pengarna till vår farbror som fördelar dem. För det är väldigt svårt att hitta fattiga i Sverige, här ligger de flesta på samma nivå, säger Tariq.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons