Annons
Nyheter

Årets första blodgivarvecka igång

Under måndagen tappades de första blodgivarna under den givarvecka i Ulricehamn som infaller tre gånger om året. Under måndag till fredag väntas drygt 240 personer lämna blod.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2010
Blod behövs. Just nu är det blodgivarvecka i Ulricehamn.
Blod behövs. Just nu är det blodgivarvecka i Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Behovet av blod är ständigt aktuellt på landets sjukhus. Vården försöker regelbundet locka nya blodgivare genom så kallade givarveckor. I närmare 30 år har blodgivarcentralen vid Södra Älvsborgs sjukhus då och då besökt Ulricehamn för att underlätta för kommunens blodgivare, som då slipper åka till Borås. I går var det dags för den första av årets tre givarveckor.

I år har 244 personer anmält sig, vilket är en ökning med fyra personer jämfört med samma period förra året. Ökningen kan bero på de ökade öppettider som infördes i höstas, tror Åsa Carlsson som är biomedicinsk analytiker på blodgivarcentralen.

Annons

– Vi försöker att ha öppet så att så många som möjligt kan komma, så att de till exempel kan komma efter jobbet, säger hon.

Hon och hennes kollegor brukar uppmana blodgivarna att avsätta en halvtimme till besöket. Men själva tappningen, då 4,5 deciliter blod lämnar kroppen, tar bara tio minuter.

I går vid lunchtid öppnade blodcentralen sin mobila mottagning vid Vårdcentrum i Ulricehamn. När givarna hade fyllt i en hälsodeklaration fick de lägga sig på någon av de fyra britsar som förberetts. En av blodgivarna, Mona Lundin, var där för åttonde gången.

– Jag tycker att det är viktigt att man gör en god gärning. Det kan vara min tur någon gång att behöva blod, säger hon.

Mona Lundin bor i Timmele och tycker att det är smidigt att besöka mottagningen i Ulricehamn tre gånger om året.

– Man ska inte behöva åka långt och ta ledigt från jobbet, så det fungerar bra att de kommer hit några gånger om året, säger hon.

Enligt Åsa Carlsson har behovet av blod ökat i takt med att befolkningen blir äldre. Dessutom klarar sjukvården allt svårare operationer, vilket även det leder till ökat blodbehov.

– Men som tur är ser vi att vi får allt fler blodgivare, behovet har uppmärksammats mer och mer de senaste åren, säger hon.

Hon tillägger att det fortfarande finns några lediga tider i Ulricehamn under veckan.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons