Annons
Insändare

Insändare/V: Bort från splittring – dags att börja prata politik

Det bästa sättet att hålla oss splittrade, slå sönder facklig och politisk arbetarorganisering är att få oss att bråka sinsemellan om klädval och ursprungsland.
Publicerad 28 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dags att börja politik på riktigt, skriver Evelina Karlsson och Jan-Olof Sundh, Vänsterpartiet Ulricehamn.
Dags att börja politik på riktigt, skriver Evelina Karlsson och Jan-Olof Sundh, Vänsterpartiet Ulricehamn.Foto: Pernilla Rudenwall

Den främsta anledningen till att vi inte ska göra politik av kultur och fritidsintressen är att det finns politiska frågor på riktigt, frågor som berör folkets villkor.

Vi behöver arbete, någonstans att bo, trygghet vid ålderdom och sjukdom, ren luft att andas och möjlighet att förverkliga oss.

Annons

Det finns ett stort motsatsförhållande mellan de rikas intresse av att tjäna så mycket pengar de kan på vår arbetskraft och vårt intresse av att leva ett gott liv. De tjänar mer pengar om de håller våra löner och villkor nere. Därför måste de förhindra att vi enas och ställer krav.

Det bästa sättet att hålla oss splittrade, slå sönder facklig och politisk arbetarorganisering är att få oss att bråka sinsemellan om klädval, ursprungsland och så vidare. Detta vill Sverigedemokraterna.

Nej, det är dags att börja prata politik. I Sverige ökar klyftan mellan en rik elit och alla vi andra snabbare än i något annat västland. Det såg inte minst Jörgen Wester där han i sin krönika i UT beskrev hur det ser ut på Bjärehalvön.

Det har skett ett enormt skifte av resurser från den offentliga välfärden till några rika få genom skattesänkningar, privatiseringar och privata vinster i den skattefinansierade välfärden. Alliansen med Moderaterna har avskaffat förmögenhetsskatten och arvsskatten, chocksänkt bolagsskatten, infört generösa skatteavdrag som nyttjas mest av de välbeställda.

100 miljarder kronor årligen i jobbskattebidrag, ett räntebidrag som snart kommer att kosta 70 miljarder kronor årligen, en skatteflykt där vi går miste om minst 43 miljarder kronor under ett år och flera miljarder i välfärdsvinster. Hur mycket skattesänkningar och lyxbidrag för de rika tål Sverige?

Vi behöver en politik för oss och inte de rika. Vi som blir av med vår assistans, vi som tvingas föda barn i baksätet och vi som dör i cancerköerna. Vi som utförsäkras, vi som inte hittar ett jobb och vi som bor på en kompis soffa eller hamnar ute i vinternattens kyla. Vi som vet att klimathotet tickar som vår tids största politiska fråga.

Vi har fått nog av att man aldrig pratar om oss. Vi har fått nog av det här skvallret om andras kläder och matvanor. Det är din verklighet det handlar om. Höj nivån, skärp till er och börja prata politik istället, eller som Henrik Erickson skrev i sin krönika nyligen – ”den inre kompassen är viktigare än någonsin”.

Jan-Olof Sundh och Evelina Karlsson

Vänsterpartiet Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons