Annons
Insändare

Insändare/SD: Misslyckande av regionens grönblå

Aldrig förr har vi haft så många att tacka för så lite. I fyra år har en fempartibygd koalition styrt Västra Götalandsregionen, de kallar sig för grönblå samverkan.
Publicerad 6 september 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Väntetiden till operation eller behandling har tredubblats i Västra Götaland sedan grönblå samverkan tog över styret, skriver Heikki Klaavuniemi (SD).Foto: Bertil Ericson / TT

När de tog över styret av vården, hade 3 465 personer väntat mer än 90 dagar på sin planerade operation eller behandling i Västra Götalandsregionen.

Måluppfyllelsen har därefter tredubbelt försämrats. I juli månad i år har 9 492 personer väntat på sin planerade operation.

Annons

Men köerna ökar givetvis också på grund av det demografiska läge vi är inne i, de ökar också på grund av de senaste årens höga invandringstal.

I juli 2014 väntade totalt 16 849 personer på att få sin behandling påbörjad, juli 2018 var det 25 369 personer.

I takt med befolkningsökningen har sjukhusen aldrig under mandatperioden fått tillräckliga resurser, de har presenterat underskott samtliga år och rekordstora underskott har också ackumulerats år efter år. Det innebär att sjukhusen måste kämpa för att uppnå ekonomisk balans under innevarande år, samtidigt som de måste kämpa för att balansera fjolårens ekonomiska underskott.

Vi investerar i vården, vi ser behovet av resurser. Vi investerar i förebyggande åtgärder och vi investerar i personalen.

På vårdcentraler runt omkring i regionen vill vi inrätta äldrevårdsmottagningar, en nyligen framlagd redovisning för oss visar att personalen vi behöver redan finns väl spridd runt i regionen.

Genom dessa samt med fler avdelningar för utskrivningsklara patienter, hjälper vi också kommunerna att uppfylla sitt vårdlöfte i kedjan.

Vi ser också att det brister rejält i måluppfyllelsen inom barn- och ungdomspsykiatrin. Under mandatperioden har de styrande gett utökade ramar till den, men under slutet av mandatperioden har vi sett att barn-och ungdomspsykiatrin fått agera budgetregulator.

Bara under förra året ökade ansökningarna till BUP med 30 procent. Det motsvarar i procent och antal lika mycket som totalt mellan åren 2012 och 2016. I detta läge har majoriteten aktivt valt att inte ge BUP ersättning för övertagandet av en ny patientgrupp som de fått ansvar för, samt valt att ta bort en särskild kökortningssatsning som BUP haft de två senaste åren.

Får vi bestämma återför vi de berövade resurserna, samtidigt som vi måste se över vår vårdkedja inom barn-och ungdomspsykiatrin. Där de har bäst vårdgarantimål är i Skåne och i Värmland. Den modellen de tillämpar vill vi se närmare på.

Heikki Klaavuniemi

regionråd (SD)

Annons
Annons
Annons
Annons