Annons
Insändare

Så vill vi att Tranemo ska utvecklas

Efter en lång period av positiv befolkningsutveckling har Tranemo kommun under senare år fått uppleva ett sakta krympande befolkningsunderlag. Detta kommer givetvis, om utvecklingen fortsätter, att urholka kommunens möjligheter att upprätthålla dagens servicenivå.
Insändare • Publicerad 17 september 2010

Att vända den negativa trenden kommer alltså att bli den stora utmaningen för de politiker, som får ta ansvaret efter det kommande valet.

Utsikterna är dock goda, inte minst i skenet av att hela Västsverige förväntas expandera kraftigt i olika avseenden. För att vi ska kunna dra nytta av denna starka expansion krävs givetvis att vi kan tillgodose de krav på service som ställs av nutidens människor, vilka i en del avseenden är annorlunda mot hur det sett ut tidigare.

Annons

Grundkraven på hög kvalitet inom skola, vård och omsorg kommer alltid att finnas och måste ha högsta prioritet. Trygghet och förtroende måste vara ledord inom dessa aktiviteter. Attraktiva boendemiljöer måste finnas och utbudet av bostäder måste varieras, eftersom önskemålen varierar inom livets olika skeden. Över huvud taget måste serviceutbudet präglas av mångfald, eftersom människor idag är vana att välja och vill styra över sin egen vardag.

Tillgången på arbete är en mycket central fråga och även om Tranemo har varit lyckligt lottat, genom att ha haft framgångsrika företag och därmed låg arbetslöshet, är detta förhållande inte alldeles givet för all framtid. Det gäller att hela tiden arbeta för goda förutsättningar för företagande. Det ska vara enkelt att vara företagare i Tranemo. Det finns utrymme för betydligt fler företag, framför allt inom service/tjänstesektorn. Ett nära samarbete mellan skolan och näringslivet tror vi kan underlätta för ungdomars inträde på arbetsmarknaden.

Goda kommunikationer är också en nödvändighet i framtiden, såväl för de krav som ställs inom näringslivet som för människors, inte minst ungdomars, behov av fritidsresor. Det gäller då inte enbart ett bra väg- och järnvägsnät med goda allmänna kommunikationer. Det stora behovet finns för tillfället på bredbandssidan, där det gäller att se till att hela kommunen kan få tillgång till ett modernt nät, som klarar behoven för överskådlig framtid. Detta är om inte annat en förutsättning för att kunna skapa möjligheter till företagande även i glesbygd.

Tranemo som centralort måste stärkas. Vi tror att detta är en förutsättning för att hela kommunen ska kunna blomstra. Vi ser fram emot en fortsatt utveckling av Tranemo Park, så att detta område får den betydelse för samhället som det förtjänar. Den fortsatta planeringen får avgöra vad som ska inrymmas, exempelvis bostäder, bibliotek...

Vi vill självfallet också att alla andra orter i kommunen ska utvecklas, var och en efter sina förutsättningar och invånarnas önskemål. Samverkan med och stöttning av föreningar och byalag är en förutsättning för att utvecklingen ska gå åt rätt håll på respektive ort.

För att nämna ett exempel på projekt, som ligger i tiden är "Glasets hus" i Limmared, som i kombination med resecentrum kan bli en turistmagnet.

Medborgardialog är ett aktuellt begrepp och vi ser med stor förväntan fram mot den nya kommunala organisation, som sätts i sjön vid årsskiftet och som bland annat möjliggör en bättre långsiktig planering och medborgardialog.

En kommun kan inte lösa alla uppgifter på egen hand och därför är samverkan ett nyckelord för att kunna hålla en god servicenivå i framtiden. Vi har redan några samverkansprojekt med kringliggande kommuner och denna samverkan i Sjuhärad vill vi utveckla ytterligare. Ett framgångsrikt Sjuhärad innebär också ett lyft för Tranemo.

Lars-Åke Larsson (M)

Kommunfullmäktiges ordförande i Tranemo

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons