Annons
Insändare

Nedrustning av LAS ger inga nya jobb

De borgerliga partierna vill förändra arbetsrätten, bland annat Lagen om anställningsskydd, för att de tycker att de anställda har för mycket att säga till om och att arbetsgivarna har för lite makt över arbetsrätt.
Insändare • Publicerad 17 september 2010

LAS är den viktigaste lagstiftningen i vårt moderna samhälle sedan det beslutades om allmän rösträtt i Sverige. Detta på grund av att löntagare har fått möjlighet att påverka sitt arbetsinnehåll och sin arbetssituation.

Nu vill den borgerliga alliansen sakta men säkert försämra väsentliga delar i den lagstiftningen.

Annons

Alliansen har hittills försämrat LAS genom att genom riksdagsbeslut försämra anställningstryggheten både för unga och äldre arbetstagare. Detta till exempel genom otryggare anställningar såsom vikariat och utökade visstidsanställningar.

Detta medför för arbetstagare att en anställning av detta slag inte ger möjlighet till så självklara saker som att teckna ett hyreskontrakt eller ens ett telefonabonnemang, då man inte kan få en anställning med varaktighet såsom tillsvidareanställning.

De försämringar som redan införts har inte lett till att fler ungdomar eller äldre fått tryggare anställningar. Tvärtom har situationen på arbetsmarknaden förvärrats.

Bemanningsföretag kan anvisa redan uppsagda arbetstagare åter och åsidosätta återanställningsrätten enligt LAS. Det sista utspelet som den alliansen kommer att besluta om är arbetsgivarens skyldighet att låta anställning bestå under den tid som den enskilde med hjälp av sin fackliga organisation tvistar om felaktig uppsägning av anställning. Idag har arbetsgivaren skyldighet att betala lön så länge tvist pågår, men i morgon, om så beslutas, kommer dessa kostnader att läggas på staten/samhället.

Om den borgerliga alliansen får fortsatt förtroende i ytterligare fyra år vet ingen idag vad som händer med vår viktigaste lagstiftning för arbetsrätt. Sannolikt kommer den att vara så urholkad att löntagare i vårt land har både sämre inflytande i sitt arbete, otryggare anställningar och mindre löneutveckling att se fram emot.

Kom ihåg att det är väldigt lätt att med ett enkelt majoritetsbeslut undanröja vad som tagit många stridiga år att upprätta.

Tina Dahlström ordförande Kommunal Älvsborg

Bo Högborn
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons