Annons
Insändare

Insändare/M: Vi har inte gått emot tunnel under R40

Den socialdemokratiska trollfabriken har försett Per Gustafssson (S) med uppgiften att moderaterna gått emot en tunnel under R40 för att kunna nå återvinningen på Övreskog.
Publicerad 30 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Moderaterna gick inte emot byggande av en tunnel under R40, för att kunna komma till Övreskog, skriver Roger Wilhelmsson (M).
Moderaterna gick inte emot byggande av en tunnel under R40, för att kunna komma till Övreskog, skriver Roger Wilhelmsson (M).Foto: Leif Fjellström

Det påståendet förvånade mig, då jag aldrig hört talas om det. Efter att ha kontrollerat med övriga ledande moderater är även de undrande. Inte heller tidigare tjänstemän med central roll i R40-projektet har hört talas om det. Nuvarande förvaltning har inte lyckats hitta något som stödjer påståendet.

Däremot fanns det en passage till Övreskog i den ursprungliga vägplanen för ombyggnaden av R40, som togs fram 2003. Denna ströks sedan av Vägverket på det första och andra projektmötet 2005 av ekonomiska skäl. Besparingen angavs vara tolv miljoner.

Annons

Per Gustafsson försöker göra partipolitik av min motion och söka konflikt genom att misskreditera Moderaterna. Jag bara konstaterar att när passagen ströks hade vi en socialdemokratisk regering och ett centerkommunalråd. När beslutet om byggstart togs under förra mandatperioden var den här typen av beslut svåra att påverka.

Det Per Gustafsson tycks ha missat är att jag inte lägger skulden på någon politiker eller parti, men frågan är om det gjordes tillräckliga trafikmätningar, prognoser och konsekvensbedömningar. Med den kunskap som finns indikerad av UEAB idag om trafikmängd, hade det inte tagit många minuter att räkna ut att de där tolv miljonerna som sparades 2005 lätt hade finansierats på ett par år genom samhälls- och miljöekonomiska besparingar.

Det är klart att det hade varit bäst att haft med en passage till Övreskog från början, men min utgångspunkt är hur det ser ut idag och det är där jag tror att även idag kan en sådan passage över R40 vara samhällsekonomiskt självfinansierad. Dessutom bra för ulricehamnarnas ekonomi.

Roger Wilhelmsson

oppositionsråd (M)

Annons
Annons
Annons
Annons