Annons
Insändare

Insändare/L: Vi stöder Vattenfalls vindkraftplaner

Svar till Åsa Odén om vindkraften i Stigared och Grönahög.
Publicerad 1 september 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liberalerna i Ulricehamn ställer sig bakom Vattenfalls planer att bygga 17 vindkraftverk i Stigared och Grönahög. Bilden är från byggandet av vindkraftverk i Grimsås.
Liberalerna i Ulricehamn ställer sig bakom Vattenfalls planer att bygga 17 vindkraftverk i Stigared och Grönahög. Bilden är från byggandet av vindkraftverk i Grimsås.Foto: Anna Sjödin / BT

Vindkraftverken är som bekant den moderna varianten av gamla tiders väderkvarnar. När de var som vanligast i början av 1800-talet fanns det bara på Öland cirka 2 000.

Idag tycker vi att väderkvarnarna är både vackra och pittoreska. Men när de var som vanligast fanns det också en hel del kritik mot dem.

Annons

Åsa Odén och hennes meningsfränder tycker att de moderna vindkraftverken är fula och störande och letar efter alla tänkbara argument mot dem.

Vi som gillar vindkraften gör ju det för att vi tycker att det viktigt att vi så snabbt som möjligt kan nå målen om fossilfri energiproduktion och även fasa ut våra åldrande kärnkraftverk. I det perspektivet blir ett antal vindkraftverk en vacker och lugnande syn. Även om de kan ses på några kilometers håll när man vandrar på Komosse.

I en tid när klimatångesten alltmer griper tag i oss, känns det mer angeläget än någonsin att vi även i Ulricehamn drar vårt strå till stacken för att rädda klimatet på planeten. Att då aktivt motarbeta alla planer på vindkraft i sitt närområde känns närmast kontraproduktivt.

Vi har en gällande och demokratiskt fastställd vindbruksplan i Ulricehamns kommun. Där ingick ursprungligen en skrivning om att maxhöjden på vindkraftverk skulle tillåtas vara 170 meter. Det var ungefär den tekniskt möjliga höjden när planen togs.

Sedan gick den tekniska utvecklingen snabbt vidare. Idag byggs inga så låga vindkraftverk alls av främst ekonomiska skäl. På Liberalernas initiativ tog Kommunfullmäktige bort denna begränsning, som annars skulle ha hindrat all utbyggnad av vindkraften i vår kommun.

Nu har Vattenfall justerat sitt ursprungliga förslag till byggandet av vindkraftverk i Stigared och Grönahög efter en omfattande dialog med boende, politiker och kommunens förvaltning. 17 verk istället för 33, 220 meter höga istället för 240 och längre avstånd till samhället och bostäder.

Liberalerna tycker förslaget är bra och kommer inte rösta för något kommunalt veto.

Roland Eriksson

ordförande Liberalerna Ulricehamn

Annons
Annons
Annons
Annons