Annons
Insändare

Insändare/L: Alla ska ha rätt till husläkare

Liberalerna vill genomföra en reform så att alla i Västra Götalandsregionen har en egen husläkare inom fyra år.
Publicerad 28 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Liberalerna vill införa ett system där vårdcentraler som erbjuder sina patienter en husläkare får en högre ersättning, så fler läkare kan anställas och att var och en ansvarar för färre patienter. Det skriver tre av partiets kandidater till regionfullmäktige.
Liberalerna vill införa ett system där vårdcentraler som erbjuder sina patienter en husläkare får en högre ersättning, så fler läkare kan anställas och att var och en ansvarar för färre patienter. Det skriver tre av partiets kandidater till regionfullmäktige.Foto: Claudio Bresciani/TT

Tänk dig någon med stort vårdbehov, som möter flera olika vårdinstanser och riskerar att hamna i en situation där ingen läkare har en helhetsbild. Det skapar osäkerhet och otrygghet för en person som redan befinner sig i en utsatt situation och i värsta fall ökar risken för felbehandling.

När du känner din läkare skapas ökad trygghet, bättre tillgänglighet, högre kvalitet och en mer effektiv sjukvård.

Annons

När du känner din läkare slipper du dra hela din sjukdomshistoria vid varje besök. Mindre besvär kan enkelt lösas med ett telefonsamtal eller ett mejl.

Trots tidigare satsningar genom åren har vi inte lyckats skapa samma starka primärvård som finns i nästan alla andra jämförbara länder. En orsak är att det i Sverige finns alltför få specialister i allmänmedicin, allmänläkare.

Vi måste fortsätta att utbilda fler allmänläkare, men vi måste också göra det attraktivt för dem som redan är allmänläkare att arbeta på en vårdcentral.

Det dominerande skälet till att allmänläkare slutar eller går ner i arbetstid är att arbetsbelastningen är för hög. Den enskilde allmänläkaren är helt enkelt ansvarig för alltför många patienter.

Liberalerna vill därför införa ett system där vårdcentraler som erbjuder sina patienter en husläkare får en högre ersättning, så fler läkare kan anställas och att var och en ansvarar för färre patienter.

En fast, namngiven husläkare skapar förutsättningar för en nära vård som på riktigt kan ta ett helhetsansvar för dig som patient. För Liberalerna är detta den viktigaste reformen i Västra Götalandsregionen för den kommande mandatperioden. Det är dags att få en nära vård där du känner din läkare och där din läkare känner dig.

Peder Danesved

kandidat till regionfullmäktige

Birgit Andersson

kandidat till regionfullmäktige

Annons

Jonas Andersson

regionråd och kandidat till regionfullmäktige

Annons
Annons
Annons
Annons