Annons
Insändare

Insändare: Inte alltid lätt vara gammal

Jag vill skriva lite om vår äldrevård. Ni politiker, har ni aldrig tänkt på att ni själva blir gamla en gång?
Publicerad 8 september 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalbrist orsakar stora problem för äldre på vård- och omsorgsboende, anser signaturen Anhörig och kommuninvånare.
Personalbrist orsakar stora problem för äldre på vård- och omsorgsboende, anser signaturen Anhörig och kommuninvånare.Foto: Pontus Lundahl/TT

Jag har en anhörig som bor på ett av kommunens äldreboenden. Hon har bott där i 4-5 år. Varje sommar har hon blivit dålig och fått åka in till Borås lasarett. Hon har kommit in i sista sekund, som de säger på akuten.

Har funderat mycket på varför detta alltid blir när sommaren kommer, men förstår nu varför. Min mamma trillade på toaletten för några veckor sedan och slog "bara" i ryggen, bakhuvudet och ena armen. Det visade sig då att hon var ensam på toa med endast en sommarvikarie, en ung flicka, i 8 timmar och 20 minuter.

Annons

Jag fick samtal om detta. Då ifrågasatte jag att hon bara hade en vikarie med sig. Jag vet att de måste vara två när hon skall förflyttas. "Personalbrist" handlar detta om! Jag pratade med enhetschefen och hon beklagade ju detta, men sa samtidigt att de knappast får några som söker jobben.

Då tänkte jag i mitt stilla sinne att nu förstår jag varför de är så dåligt utbildade, för det är de. En flicka som inte kunde svenska skulle förklara för en boende på avdelningen att det var middag. Hon stoppade sina egna fingrar (som tur var) i sin egen mun och sa mat, mat. Det är verkligen inte lätt för våra gamla alltid.

Sedan vill jag ge er politiker ett tips. Ta och åk ut till äldreboendena och ät middag där då och då. Kom gärna oanmälda och håll koll på vad våra äldre får till mat. Det finns lite saker där att förbättra - jag lovar. Våra gamla betalar en ansenlig summa varje månad för boende, kost och omvårdnad. De är ju faktiskt gäster och betalar som sagt för sig.

Nej kära politiker som styr och ställer – skall jag rösta vettigt i detta val, så måste ni ta tag i äldrevården radikalt. Skola med mera är väldigt viktigt, jag vet det. Men som läget är nu känns det inte bra att veta att man kanske hamnar där som gammal. Det vill jag inte.

Och värdelöst valfläsk är jag inte intresserad av. Kom till handling och gör något vettigt!

Anhörig och kommuninvånare

Annons
Annons
Annons
Annons