Annons
Insändare

Insändare: Fråga politikerna om storskolan

Nu är det snart val igen och det som var en het potatis i början av året har åter börjat sjuda lite grann genom insändare och diskussioner på Facebook. Jag tänker på storskolan.
Publicerad 30 augusti 2018
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lena Josefsson vill veta bland annat om Ätradalsskolan ska vara kvar eller rivas och vad som då ska byggas där istället (arkivbild).
Lena Josefsson vill veta bland annat om Ätradalsskolan ska vara kvar eller rivas och vad som då ska byggas där istället (arkivbild).Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

I februari skrev jag en insändare där jag ifrågasatte hur det ska bli i Timmele om högstadiet försvinner. Jag undrade var de som går i Timmele skola ska ha sin matsal, slöjd och hemkunskap. Ska Timmeleskolan byggas ut? Ska Ätradalsskolan vara kvar med dessa lokaler? Detta berör ju också barnen i dalgången, då även de åker för vissa lektioner till Timmele.

Jag ifrågasatte också resvägar, tid och kostnader. Jag ifrågasatte vad som ska byggas där Ätradalsskolan ligger i nuläget. Jag ifrågasatte enbart praktiska detaljer, inte hur barnen kommer att må, framförallt de utsatta barnen. Det fanns det många andra som skev om.

Annons

Föga förvånande fick jag till svar, att detta kommer utredningen att visa. En utredning som ingen får insyn i, där det inte meddelas vilka som utför den, det vill säga vilka som sitter i förvaltningen och utreder. Där det enbart utreds för en sammanslagning, inget mer alternativ. Där det utreds för en skola som i en växande kommun ska bygga en stor skola för tusen elever, där befolkningsprognosen visar att det kommer att finnas 950 elever år 2025. Där vi överhuvud taget inte vet vad som egentligen utreds, då vi inte får några svar.

Utredningen är som bekant inte klar än, och kommer ju inte bli det före valet. Därför är det upp till oss väljare att tänka igenom hur vill vi ha det. Hur kommer vi att kunna påverka efter valet? Kommer vi att kunna påverka genom medborgardialoger och möten med partierna? Kan vi? Orkar vi?

Jag uppmanar ingen till att rösta på något speciellt parti, då jag inte är bunden till något, men om du anser att storskolan är viktig fråga, för dina barn, barnbarn eller dina framtida barn, så fundera på hur just du vill ha det.

Ta chansen att prata om detta med politiker som kanske knackar på din dörr. Läs partiprogrammen och se var de står i frågan, se hur många som tar upp just storskolan. Läs i sociala medier och se vad våra politiker svarar oss på våra frågor. Gör sedan ditt val och gå och rösta. Det är nu vi kan påverka, sedan kan det bli betydligt svårare.

Lena Josefsson

Annons
Annons
Annons
Annons