Annons
Nyheter

Vegetariska fördomar

Nyheter • Publicerad 12 januari 2010

Vaknade i morse till nyheten om att blocksammanhållningen i Borås splittrats av ett så simpelt förslag, som att införa en vegetarisk dag i veckan i skolmatsalarna. Man häpnar över en sån enfaldighet, som att eleverna skulle prestera mindre om de inte får kött varje dag. Tvärt om - en vegetarisk måltid (består inte enbart av salladsblad, tomat och gurka, som kommunalrådet tycks tro), är lättare att smälta och man slipper dästheten som följer på en köttig måltid. En annan fördom när det gäller vegetariska produkter, är att vi som äter vegetariskt, vill ha produkter som efterliknar köttprodukter så mycket som möjligt. Corn, en relativt ny svampprodukt, och vetegroddsfärs på burk är det mest animalieliknande som jag klarar. Nu har jag ätit vegetarisk i trettio år, men den kväljande köttkänslan kom snabbt så sojakorv och liknande produkter har jag aldrig kunnat fördra. Det är synd att malda, blandade grönsaker säljs som grönsaksbiffar. Det finns ett bättre namn, vegetter. Det kan bara vara missriktad välvilja att efterlikna köttig smak och konsistens. Otaliga är de gånger jag fått byta ut en levererad grönsakstallrik, för att man slängt på lite räkstjärtar eller skinkbitar, för att det verkat så fattigt... Det är samma sak med ost- och skinksmörgås - en tyvärr, vanlig kombination där färdigbredda smörgåsar säljs. Den som äter vegetariskt klarar i regel inte av att "bara ta bort skinkan". Den har saftat av sig och fördärvat hela smörgåsen! Man måste skilja på vegetarisk och vegan måltid. Det finns olika varianter, de mest extrema är fruktianenar som enbart äter frukt, mandel och nötter. En annan, också lite extrem variant, är att inte äta något som växt under jord. Vanligast för en vegetarian är att äta rotsaker, bladgrönsaker, ärtor, bönor, alla sädesslagen, frukt och svamp. Själv äter jag lacto-ovo-vegetariskt, det vill säga att mjölk- och äggprodukter är okej i begränsad utsträckning. Veganer har grundinställningen att inga animalier är tillåtna, djur ska inte utnyttjas, så inte ens honung är okej. Det är en helt egen livsstil. Förslaget att införa en vegetarisk dag i veckan i skolmatsalarna ligger verkligen i tiden. Jag önskar politikerna i Borås får möjlighet att bättre sätta sig in i vegetarisk matkultur! för sin egen, för elevernas och för miljöns skull! Ett förslag väl värt att införa i alla skolor!

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons