Annons
Nyheter

Godkänner vindkraftverk vid Hössna – domstol går emot kommunen

Trots kommunens och närboendes protester får Eolus Vind tillstånd av mark- och miljödomstolen att bygga vindkraftverk i Hössna.
Nyheter • Publicerad 16 juli 2013

– Vi tycker att mark- och miljödomstolen går i motsatt riktning till Energimyndighetens nyaste plan där området nu har strukits från riksintresset. Dessutom går beslutet stick i stäv med kommunens nya vindkraftsplan från tidigare i år, säger Börje Eckerlid ordförande i miljö- och byggnämnden.

Det var i februari 2012 som miljö- och byggnämnden i Ulricehamns kommun beslutade att avslå Eolus Vinds ansökan om bygglov för tre vindkraftverk mellan Duvered och Hössna. Nämnden hänvisade till att området anses vara för litet för vindkraftverken och begränsar samhällets utbyggnad. Nämnden tog även i beaktande att vindkraftverken skulle förfula landskapsbilden och begränsa åtkomsten till de gångstråk som finns i området.

Annons

Beslutet överklagades av Eolus Vind och sändes vidare till Länsstyrelsen i Västra Götalands län, som upphävde beslutet och skickade tillbaka ärendet till kommunen för ny handläggning. Nämnden skickade i sin tur ärendet till mark- och miljödomstolen med syftet att fastställa nämndens beslut att avslå bygglovsansökan.

Niklas Abrahamsson och Kerstin Rundin, boende i området skickade också en överklagan till mark- och miljödomstolen där de bland annat hävdar att kraftverken kan förstöra rovfåglars häckningsområden och förfula landskapet.

– Det är synd och tråkigt att sådana här beslut inte tas på kommunal nivå, säger Niklas Abrahamsson och Kerstin Rundin om beslutet.

I beslutet hävdar mark- och miljödomstolen att invånarna som överklagat bor för långt ifrån området där kraftverken kan komma att uppföras för att bli påverkade.

Domstolen lyfter även att området mellan Duvered och Hössna ingått i kommunens översiktsplan 2001 för utbyggnad av vindkraft och att området tidigare är godkänt av Energimyndigheten som ett lämpligt område.

I kommunens nyaste vindkraftsplan från i våras har området tagits bort från att vara ett prioriteringsområde för vindkraftverk. Kommunen funderar nu på att överklaga beslutet.

– Den främsta anledningen är att vi anser att Hössna ska kunna byggas ut och växa. Sedan måste man även ta hänsyn till naturen och flera djurarter såsom orre och tjäder, säger Börje Eckerlid.

Cecilia Hugosson
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons