Annons
Nyheter

Förskola i Hökerum stängs

Tönnebo förskola, som utnyttjats i fem år, stängs från och med höstterminen. Anledningen är främst ett sjunkande barnantal men även brister i arbetsmiljön.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010
Efter fem år som förskola läggs Tönnebo ner den första september.
Efter fem år som förskola läggs Tönnebo ner den första september.Foto: Bernt Carlsson

Det har varit många turer och byggnader för förskoleverksamheten i Hökerum. Ett tag utnyttjades den förra kommunallokalen och en före detta lärarbostad ett par hus bortom skolan, den sk Prästkragen, för verksamheten.

Den blev snart för trång, och dessutom var samarbetet med skolan inte det bästa, med tanke på avståndet mellan byggnaderna.

Annons

År 2002 stod den nya förskolan Hökerums förskola, färdig. Den byggdes alldeles intill skolan. Emellertid blev även den för trång och då togs en annan före detta villa, i bruk. Den är belägen på Tönnebovägen i Linnekärrsområdet, även den en bit från skolan. Tönnebo blev det givna namnet på denna förskoleenhet. Den invigdes 2005.

Nu skulle väl ändå platsantalet vara tillräckligt, men icke så.

Förra året blev läget akut, och då hyrde förskolan in sig i en så kallad modul, placerad nära skola även den.

Nu har det emellertid blivit precis motsatt. Från hösten i år minskar barnantalet i förskolan med totalt 15 barn. 20 av de nuvarande förskolebarnen går över till skolan, medan endast fem barn skrivs in i förskola från och med höstterminen.

Minskningen på 15 barn motsvarar ungefär det antal som finns i Tönnebo, där det i dag finns 16 barn inskrivna.

I Hökerums förskola finns i dag cirka 60 barn, i modulen Björnkällan vistas 20 barn.

Enligt Annér föddes bara tio barn i Hökerum under fjolåret.

Anledningen till att rektor Åsa Annér väljer att avveckla Tönnebo istället för Björnkällan förklarar hon med att arbetsmiljön är bättre i Björnkällan. Att den dessutom ligger närmare förskolan talar också till modulens fördel.

Det har alltså blivit en markant förändring, mot ständigt utökande av förskolans lokalbestånd mot nedläggning.

Det har spekulerats i att den kommande motorvägen skall göra att Hökerum ökar sin befolkning, men detta räknar man inte med i prognoserna.

Annons

– I så fall skulle det ha märkts redan, säger Åsa Annér, och detsamma säger barn- och utbildningschefen Göran Nyman.

Göran Nyman gör bedömningen att man kommer att klara sig utan Tönnebo.

– Egentligen vill jag även att modulen skall lämnas och att det byggs ny förskola, där även fritids får plats. I lokalbehovsprogrammet finns nya förskolor i Hökerum och Nitta med liksom skolor i centralorten, säger han. Både i Hökerum och Nitta utnyttjas moduler som provisorier.

När det blir ekonomiskt utrymme att bygga dessa önskade lokaler är ovisst; det är som bekant stora investeringar som väntar i kommunen under de närmaste åren.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons