Annons
Nyheter

Grön flagg till Grönahög

Förskolan Lingontuvan i Grönahög har belönats med Grön Flagg för sitt pedagogiska arbete för hållbar utveckling.
Nyheter • Publicerad 11 september 2010
Foto: 
Nellie Gotting visar var potatisplantorna växte förut. Barnen har själva planterat grönsaker och örter som har används till barnens måltider.
Nellie Gotting visar var potatisplantorna växte förut. Barnen har själva planterat grönsaker och örter som har används till barnens måltider.Foto: Pernilla Rudenwall Petrie

Det är personalens medvetna satsning på att tillsammans med förskolebarnen fundera och arbeta runt vattnets betydelse som resulterat i utmärkelsen.

– Vi har undersökt vattnet som resurs och dess betydelse för kretsloppet. Det har blivit flera praktiska övningar för barnen som att smälta snö, undersöka olika materials uppsugningsförmåga och likande, berättar förskolläraren Madelene Claesson.

Annons

Inför satsningen satte man upp fem mål. Rapporten om förskolans arbete skickades in till stiftelsen Håll Sverige rent. Nu har Lingtuvan som första förskola i kommunen godkänts för stiftelsens utmärkelse Grön Flagg.

När UT besöker förskolan är barnen ute för att tillsammans med personal se över de växter som odlas på gården.

- Vi är ute ganska ofta, berättar barnskötaren Anki Claesson.

Hon tillägger att man har ett gott samarbete med föräldrarna som hjälper till med skötseln av utemiljön. Den kan beskrivas som ett stycke lummig naturpark med sandlåda, generöst med träd och åktunnel.

Att Ida Gotting, fyra år, trivs i utemiljön går inte att ta miste på.

– Vi är ute och leker, gräver i sandlådan och så, berättar hon glatt.

– Sen är jag ofta i klätterträdet och klättrar.

I oktober, i samband med att förskolan firar sitt 20-årsjubileum, kommer utmärkelsen Grön Flagg att firas.

– Det är himla kul detta. Och barnen tycker det är fantastiskt att vi nu har fått Grön Flagg, säger Madelene Claesson.

Nu i höst fortsätter förskolan sitt arbete med Grön Flagg, num ed inriktning på temat konsumtion.

Grön Flagg är ett verktyg för alla pedagogiska verksamheter som vill arbeta med hållbar utveckling i såväl undervisning som daglig drift.

Miljönätverket Grön Flagg har 2000 anslutna skolor och förskolor. Grön Flagg är den svenska grenen av internationella Eco Schools som finns i fler än 40 länder världen över.

Arbetssättet i Grön Flagg bygger på att alla, både personal och barn/ungdomar, bidrar till arbetet för hållbar utveckling. Det man lär sig omsätts i praktik i själva verksamheten. Med mål och aktiviteter som skolan/förskolan själv bestämmer blir det lätt att lyckas och utvecklas.

(Källa: Håll Sverige rent)

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons