Annons
Nyheter

Död älg får ligga kvar i diket

Sedan i torsdags morse ligger det en död älgko precis vid vägkanten på väg 739, några kilometer hitom korset i Köttkulla.
Frågan är vem som ska ta hand om den döda älgen?
Nyheter • Publicerad 18 februari 2012
Den trafikdöda älgen i Grönahög ligger precis vid vägkanten,
Den trafikdöda älgen i Grönahög ligger precis vid vägkanten,Foto: Jörgen Wester

– Vi gör inget åt det här, säger Christer Ragnarsson i Grönahög som är en av 14 eftersöksjägare i Åsundens jaktvårdskrets.

– Så länge regeringen envisas med att sätta ut vargar i våra skogar så strejkar vi i vår tidigare funktion säger han.

Annons

Efter kollisionen har älgen, svårt skadad, släpats ner i diket, bara någon meter från körbanan. Blodspår och tussar av älghår är synliga bevis på platsen.

– I onsdags var det även en älgolycka vid Fagrared och den älgen försvann in i skogen. Hur det gått med den är det ingen som vet. Den kan mycket väl hoppa omkring på tre ben i skogen, säger Christer Ragnarsson.

När polisen ringde upp jaktvårdskretsens eftersöksjägare i onsdags var det kalla handen från jägarna.

– Det är inte roligt när det blir på det här viset. Som jägare och naturmänniska lider man med de skadade djuren, säger Christer Ragnarsson.

– Men det är heller ingen rolig framtid med vargar i våra sydliga skogar. Vargar som ser våra jakthundar som ett lovligt byte. Jag vill inte släppa ut min hund, som är som en familjemedlem, om det finns varg i skogen. Så länge regeringen och naturvårdsverket fortsätter med nuvarande vargprojekt fortsätter vi att vägra eftersök av skadat vilt, säger Christer Ragnarsson.

I Åsundens jaktvårdskrets finns det 14 eftersöksjägare som idag inte ställer upp i sina tidigare roller.

– Det brukar för vår del bli fyra, fem eftersök av älg under ett år. Normalt sett hade vi naturligtvis eftersökt den älg som blev påkörd och skadad vid Fagrared.

Vem som tar hand om döda djur i naturen blir, enligt Stefan Gustafsson hos polisen i Ulricehamn, en fråga för markägaren eller, om djuret ligger trafikfarligt till, väghållaren.

– Jag är medveten om att det här kan komma att bli ett problem för polisen eftersom det är vi som får ta emot samtalen från allmänheten, men vi har inga resurser att fysiskt lösa de här problemen, säger han.

– Det blir, som sagt, en fråga för markägare eller väghållare.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons