Annons
Nyheter

Läckan som spräckte budgeten

Hur intressant är det med lokalpolitik? Inte så intressant alls. I alla fall inte om du frågar UT:s läsare på webben.
Henrik Erickson
Publicerad 29 november 2016
En stor nyhet i förra veckan var att ett rör sprang läck. I alla fall om man ska tro UT:s nätläsare. Foto: Henrik Erickson
En stor nyhet i förra veckan var att ett rör sprang läck. I alla fall om man ska tro UT:s nätläsare. Foto: Henrik Erickson

Onsdagen i förra veckan var en av de mer omvälvande dagarna i lokalpolitiken på flera år. Socialdemokratrena, Liberalerna och Centerpartiet kallade då till presskonferens och förkunnade att Ulricehamn fått en ny majoritet - i alla fall sett till budgeten för kommande år.

Det här blev förstås en stor nyhet på ut.se vid lunchtid. Faktiskt så stor att vi brassade på med versaler och ett bildformat som sträckte sig över hela toppen av hemsidan.

Annons

Något före den politiska presskonferensen var undertecknad uppe på Jönköpingsvägen en kort sväng för att ta en bild. UT:s webbreporter Anders Rosenberg skrev en kort text om att en vattenläcka uppstått under vägbanan och att den här läckan kunde göra att trafiken påverkades under dagen. Artikeln om läckan, med en inte allt för sexig bild på en hjullastare som vägbom, låg några hack nedanför politiken under onsdagen.

Torsdag vid lunch roade jag mig med att läsa av webbsiffrorna för det senaste dygnet. Det visade sig att ungefär 1 400 personer hade öppnat och läst artikeln om vattenläckan. Samma siffra för politiknyheten var 620. Mer än dubbelt så många var intresserade av ett trasigt rör.

Vad säger då detta om sakernas tillstånd?

1. Det är bara obildade busar som tycker om stora maskiner och män i varselväst som läser ut.se.

2. Ulricehamnaren i allmänhet är ointresserad av lokal politik.

3. Korta snabba händelsenyheter fungerar bättre på nätet.

4. UT skriver så mycket om kommunen att läsaren inte uppfattar när nyheten är stor - på riktigt.

Som chefredaktör och ansvarig för tidningens innehåll är siffran, oavsett hur den kan förklaras, intressant. Säkert ligger sanningen i en kombination av alla fyra punkter ovan.

Punkt nummer ett är nog den minst relevanta. Läsarna av ut.se är i mångt och mycket exakt samma läsare som av papperstidningen. Vi vet att många läser UT:s webb under arbetstid, vi vet att många av våra trogna äldre läsare är nyfikna och tittar förbi under dagen och vi vet att vi inte riktigt når de unga vuxna, de mellan 20 och 35.

De tre sista punkterna talar på ett tydligare sätt om varför vattenläckan är större än Mattias Josefsson. Lokaltidningen och politikerna själva lever i något som kan liknas vid en bubbla som är ganska snäv. Så är det på många platser i Sverige, inte bara i Ulricehamn. Mannen på gatan, ung som gammal, bryr sig väldigt lite om vilka politiker som bestämmer över viktiga saker som skola, äldreomsorg och stadens utveckling.

Annons

Skriver UT sett till ovanstående för mycket om politik? Sett till resonemanget i denna krönika vore det enkelt att svara ja på den frågan. Mitt svar är trots det ett nej. I UT:s grunduppdrag ligger att hjälpa läsaren att göra upplysta val. Vi gör det genom att belysa det politiska spelet och bevaka både politik och förvaltning.

Nyheten om vattenläckan visar dock med tydlighet en sak. En tidning behöver jobba högt och lågt, med humor och med allvar, med små nyheter och med stora. I annat fall blir de viktiga nyheterna aldrig lästa.

För med nätläsare är det precis som med folk i allmänhet. De vet inte alltid sitt eget bästa.

Mer än dubbelt så många var intresserade av ett trasigt rör.

chefredaktör

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons