Annons
Nyheter

Kallt men kul på Gällsta'milen

Intresset för att gå den milslånga vandringen i Gällstadsbygden håller i sig. 190 anmälda lag med sammanlagt 1 100 deltagare vandrade i lördags.
Nyheter • Publicerad 12 april 2010
En enda boll hade lagen att kasta på plåtburkarna. Lagret 157, bestående av Mikael Castanius, Andreas Johansson, Robin Hultgren, Kim Källvik, Peder Pettersson.Foto: 

Arrangör för detta populära arrangemang är Gällstads AIS, som har en viss hjälp av Gällstads FK.

En av arrangörerna, Lars Erik Göthager, konstaterar att det i år var den 16:e upplagan som genomfördes.

Annons

– Det är inte bara Gällstadsbor som går, konstaterade han. Det kommer många från orter runt omkring, och i år har vi dessutom ett lag från Norge.

Gällsta'milen är ett arrangemang som tilltalar folk i alla åldrar, inte minst ungdomar, som uppenbarligen tycker att det är roligt att gå och att träffa kompisar. Att medföra något drickbart förefaller vara en viktig ingrediens i det hela.

Längs banan fanns ett stort antal svarta sopsäckar och andra förpackningar, avsedda för framför allt ölburkar.

Av och till har det klagats över för stor alkoholkonsumtion. Detta är arrangörerna väl medvetna om.

Det arrangörerna gör för att hålla arrangemanget inom godtagbara gränser är att informera deltagarna om att man inte tillåter att drickandet går överstyr.

– Om ett lag missköter sig blir det uteslutet året efter och istället får deltagarna ställa upp som funktionärer, säger Göthager.

Någon risk för att det skulle bli för få lag finns inte, enligt honom, eftersom det står 30 lag i kö för att få vara med.

I år tilläts 190 lag, fast man egentligen hade en övre gräns på 160.

Gällsta'milen är att omfattande arrangemang, med ett 50-tal funktionärer. Sex personer bemannar de sju stationerna, där det ställs olika krav på deltagarna.

Ett exempel var en station där det gällde att med en tennisboll pricka och slå ner tio bokstavsmärkta plåtburkar, och när dessa väl låg på marken sätta ihop ett ord. Allt på tid.

Annons

Vid en annan station gällde det att lägg pussel. Det var en bild från en tidigare Gällstadsmil som skurits ned i ett antal smärre bitar.

– Det handlar om knep och knåp, motorik och snilleblixtar, sammanfattar Göthager.

Längs färden finns också 20 frågor att besvara.

Idén till arrangerandet av Gällsta'milen fick ursprungligen Gällstads AIS från scouterna i Tranemo, som i mer än femtio år anordnat en likartad marsch.

Sedan har fler orter tagit efter arrangemanget, nu senast var det en organisation från Motala som besökt Gällstad för att få inspiration.

För Gällstads AIS är denna milmarsch oerhört betydelsefull ur ekonomisk synpunkt. 1 100 deltagare som betalar 100 kronor per person ger 110 000 kronor i kassan, och därtill kommer ungdomarnas pantning av burkar, som säkerligen går till ett ansenligt belopp även det.

Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons