Annons

Hästens tid är nu – Torbjörns starka driv är ett komplement till det moderna skogsbruket

Hos Jäla häst & skog slår hjärtat i takt med klappret från hästarnas hovar. De levande hästkrafterna är ett bra komplement i det moderna skogsbruket. Samtidigt bidrar man på gården till att hålla ett kulturarv levande.
Jäla • Publicerad 1 april 2023
Sally, Wilmer, Pavill och Torbjörn lägger sista handen vid arbetet med att frakta ut 200 kubikmeter timmer från en grannfastighet hemma i Jäla.
Sally, Wilmer, Pavill och Torbjörn lägger sista handen vid arbetet med att frakta ut 200 kubikmeter timmer från en grannfastighet hemma i Jäla.Foto: Pernilla Rudenwall

Ljudet av hästhovar mot marken och skramlande seldon blir allt starkare och snart kan man se ekipaget längre bort på grusvägen. Tre ardennerhästar i bredd. En mäktig syn. Hästarna drar en griplastarvagn för skogsbruk och på kuskbocken sitter Torbjörn Larsson och kör med van hand.

Sally, Wilmer och Pavill stannar vid timmertravarna som ligger vid vägkanten. Torbjörn och hans fyrbenta kollegor har precis avslutat projektet att dra fram 200 kubik ur skogen på grannfastigheten. Vagn för vagn, 100 kubikmeter per vecka. Nu står hästarna där och utstrålar en otrolig styrka och värdighet, med stoiskt lugn och bakåtvinklade öron väntar de på nästa drag, lyssnar efter Torbjörns signal.

Annons

– Att köra med häst i skogen är ingen konkurrent till en modern skotare, utan ett komplement. Det går ju mycket långsammare, men det efterfrågas allt mer. Jag började på heltid vintern 2005, efter Gudrun, och det blir mer och mer jobb med häst, berättar Torbjörn Larsson, som tillsammans med sin fru Lena driver Jäla häst & skog på Jäla Skattegården utanför Floby.

Tålamod är en dygd. – Hästens viktigaste gångart är att den står bra, säger Torbjörn Larsson, som tillsammans med sin fru Lena också föder upp hästar för körning.
Tålamod är en dygd. – Hästens viktigaste gångart är att den står bra, säger Torbjörn Larsson, som tillsammans med sin fru Lena också föder upp hästar för körning.Foto: Pernilla Rudenwall

Det finns många tillfällen då det helt enkelt passar bättre med levande hästkrafter än dieseldito och Torbjörn nämner till exempel förstagallringar, då han menar att man ofta går in med för stora maskiner. Vid rensning av enstaka vinfällen passar hästen också bra, då den lätt tar sig fram där det är lite tätare skog, jämfört med en maskin. På känsliga marker, som vid skyddade vattentäkter kommer också hästkörningen väl till pass.

– Det finns väl de som försöker trycka ner en i stövelskaften för att man kör med hästar, men jag har aldrig brytt mig, säger Torbjörn.

– Det finns väl de som försöker trycka ner en i stövelskaften för att man kör med hästar, men jag har aldrig brytt mig, säger Torbjörn Larsson.
– Det finns väl de som försöker trycka ner en i stövelskaften för att man kör med hästar, men jag har aldrig brytt mig, säger Torbjörn Larsson.Foto: Pernilla Rudenwall

Skogssäsongen lider mot sitt slut för Torbjörn och Lenas ardenner-vänner, men en ny tar vid i jordbruket. För till skillnad från en traktor, som lätt parkeras undan efter ett gott dagsverke, så behöver hästarna stimulans och skötsel hela tiden. För kunders räkning blir det framöver en del riskörning vid betesmarksrestaurering och hemma på gården får hästarna jobba som i äldre tider. Ringvält, harv och såmaskin, hästarna backar inte för någon uppgift. Det verkar inte heller Torbjörn göra, som sätter sina mekanikerhänder i det mesta som behöver göras på gården. Så även för att bygga griplastarvagnen, som trespannet nu backar till vid vagnsskjulet för att det ska få lite omvårdnad med svetsen.

Vi slår oss ner bredvid entrén till stallet. Vårsolens strålar värmer, tinar långsamt upp frusna vinterkroppar och även gårdens två katter gör sig hemmastadda runt fikabordet. Från hagen på andra sidan grusvägen står en av gårdens för tillfället nio hästar vid stängslet med kontaktsökande blick. Avundsjuk på vår sociala samvaro på gårdsplan kanske?

Ett liv med lantbruk och hästar innebär att ständigt vara i tjänst. Då gäller det att ta vara på de ögonblick i vardagen som bjuder på en stunds avkoppling.

– Nöjen och fritid och arbete, allt är samma här för oss. Vi kommer aldrig iväg någonstans, och gör vi det är det något som har med hästarna att göra. Men det är roligt. Vårt stora mål i år är att åka till Tyskland på en stor mässa. Det är som en jordbruksmässa för maskiner, fast med bara hästar, säger Lena och ler.

Som småföretagare i lantbrukssektorn, så måste de vara kreativa och ha flera inkomstben att stå på. Torbjörn kombinerar skogskörningen med hästarna med att också erbjuda fler skogliga tjänster.

Torbjörn Larsson på Jäla Skattegården utanför Floby är en allkonstnär, som kombinerar sitt stora hästintresse med att också vara en duktig mekaniker. Det är något som behövs för att få ekonomi i verksamheten. Timmerkärran är bland annat en egen konstruktion.
Torbjörn Larsson på Jäla Skattegården utanför Floby är en allkonstnär, som kombinerar sitt stora hästintresse med att också vara en duktig mekaniker. Det är något som behövs för att få ekonomi i verksamheten. Timmerkärran är bland annat en egen konstruktion.Foto: Pernilla Rudenwall

– Jag hugger ju mycket med motorsåg, kör röjsåg och planterar, jag gör allt egentligen. Det är lättare än att ta in ytterligare en entreprenör. Och jag är väl uppfostrad sån att jag är van att fixa allt själv.

På gården bedriver man också avelsverksamhet och håller sig även med en fjordings-hingst för avel.

Annons

– Vi vill avla på individer som är bra i skallen, det är viktigast när man håller på med detta. Det är viktigt att man får fram lugna och sansade individer som går att sälja, säger Torbjörn Larsson.

Men aveln är inget man blir rik på.

– Man ska nog inte börja räkna på det, detta håller man på med för att man är nörd, man tycker det är roligt med aveln, fyller Lena Larsson i.

Gården är också del i ett koncept som heter Grön arena, utvecklat av Hushållningssällskapet. Här nyttjas lantbrukens unika kvalitéer till att erbjuda tjänster inom social omsorg, skola och hälsoområdet. Just nu pågår ett delprojekt på tolv av landets Grön arena-gårdar, däribland på Jäla. Människor som står långt ifrån arbetsmarknaden, och med stort fokus på nyanlända, får chansen att komma hit och ta steg i riktning mot integration och ett arbete.

– Vi har sett så många exempel på hur måendet förbättras och självkänslan växer hos människor som kommer hit till oss. Tyvärr är det dock svårt att fylla platserna i just det här projektet, så jag söker med ljus och lykta efter fler deltagare som är nyanlända, berättar Lena.

Det är ett fysiskt jobb att arbeta med hästar. Men Torbjörn Larsson tror att hans arbetsliv gör gott för det psykiska välmåendet.
Det är ett fysiskt jobb att arbeta med hästar. Men Torbjörn Larsson tror att hans arbetsliv gör gott för det psykiska välmåendet.Foto: Pernilla Rudenwall
”– Hästkörningen är också ett kulturarv vi ska förvalta, och vi måste kunna föra kunskapen vidare, annars försvinner den”
Torbjörn Larsson

Samtalet fortsätter på temat människan och naturbruket. Jäla häst & skog är inte ett företag där man på nostalgiskt vis måste göra allt som förr i tiden. Man nyttjar hästkörningens styrkor och kombinerar det med moderna hjälpmedel, som till exempel en motoriserad grip för timmerlastning. Men det är fortfarande ett tungt jobb som knäckt många ryggar genom tiderna.

– Folk fick nog slita ont förr, men det var nog bättre i samhället om man tittar på psykisk ohälsa. Det ställs så höga krav idag, konstaterar Torbjörn.

Och ironiskt nog ordineras då ibland återhämtning i just lantbruksmiljöer, vilket också är en del av verksamheten för Jäla häst & skog. Tillsammans med allt från häst och vagn-turer och hällgräddning i bakstugan, till körkurser för lant- och skogsbruk, bildas den bukett av tjänster man erbjuder, som får verksamheten på gården att blomma.

– Hästkörningen är också ett kulturarv vi ska förvalta, och vi måste kunna föra kunskapen vidare, annars försvinner den. Allt ifrån hur man kör ergonomiskt till hur man får fram hästar som fungerar bra till körning.

Foto: Pernilla Rudenwall
Jens AugustinssonSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons