Annons
Familj

Nettan är målaren som går utanför ramarna: ”Blir glad av färg”

Om dagarna målar hon enligt konstens alla regler. På kvällarna är det penseln som styr vad motivet på duken ska bli.
Nettan Alstéus är dekorationsmålaren med nyfunnen kärlek till den abstrakta konstens form.
Tranemo • Publicerad 18 februari 2021 • Uppdaterad 19 februari 2021
Till vardags jobbar Nettan Alstéus som dekorationsmålare på Larssons trä. De senaste åren har hon fått upp ögonen för abstrakt skapande, och nu tillbringar hon stora delar av sin fritid framför staffliet hemma i vardagsrummet.
Till vardags jobbar Nettan Alstéus som dekorationsmålare på Larssons trä. De senaste åren har hon fått upp ögonen för abstrakt skapande, och nu tillbringar hon stora delar av sin fritid framför staffliet hemma i vardagsrummet.Foto: Pernilla Rudenwall

Rakel, Siri och Laura är inte bara namn på kvinnor. Det också namn på de tavlor som har skapats i Tranemobon Nettan Alstéus vardagsrum.

Sedan omkring tre år tillbaka ägnar 54-åringen nämligen stora delar av sin fritid framför sitt staffli, där penseln, humöret och känslan får styra vilket motiv som ska ta form. När allt är färdigt får varje verk ett eget unikt namn.

Annons

– Jag bestämmer nästan aldrig på förhand vad jag ska måla, det kommer till mig under tiden. Och jag vill gärna ha ett namn på mina tavlor, då blir de mer personliga, säger Nettan Alstéus.

När UT når henne befinner hon sig i ateljén. Men inte i den där hon målar sina tavlor, utan i den hon tillbringar sina jobbdagar. Mellan 7 och 15, måndag till fredag, går Nettan under titeln dekorationsmålare. Och enligt henne är det hon gör på jobbet och det hon gör på fritiden som skilda världar.

Färg och form är Nettans melodi när hon låter penseln stryka fritt över duken.
Färg och form är Nettans melodi när hon låter penseln stryka fritt över duken.Foto: Pernilla Rudenwall

– Det är två helt olika saker. Som i dag målar jag tomteansikten till nästan 10 000 tomtar, det kan bli lite enformigt i längden. När jag är hemma kan jag ställa fram färgerna och måla precis vad jag känner för. Det har inget med flaggor eller tomtar att göra.

Det är just prydnadssniderier som flaggor och tomtar som är lite av Nettans specialitet när hon befinner sig på jobbet. Det tillsammans med kycklingar, påskägg och älghuvuden är nämligen vad hon som dekorationsmålare på Larssons trä i Tranemo färgsätter om dagarna. Och det har hon gjort i hela sitt yrkesliv.

– Jag hör nästan till inventarierna, säger hon och skrattar.

Blott 20 år gammal snubblade hon över en annons i platsjournalen. Då visste hon knappt vad en dekorationsmålare var, men tyckte att det lät roligt och sökte jobbet. Som den kreativa person Nettan är skulle det snabbt visa sig att jobbet var som klippt och skuret för henne.

– Jag har alltid tyckt om att använda händerna och vara kreativ, så det är ett toppenjobb för mig.

Förutom penslar använder Nettan en mängd olika material till sina skapelser.
Förutom penslar använder Nettan en mängd olika material till sina skapelser.Foto: Pernilla Rudenwall

Men det var först för snart tre år sedan som hon skulle få utlopp för den där kreativiteten också på fritiden. Då hade Nettan, precis som en väninna till henne, blivit sjukskriven efter en armbågsoperation.

Med armen i gips besökte hon sin vän, som av en händelse har en ateljé. Lyckligt nog var det högerarmen som var avhängd och vänsterhänt som Nettan är kunde hon pröva sina färdigheter på duken. Och det var kärlek vid första penseldraget.

– Det var verkligen så roligt att måla där ute. Jag blev biten fullkomligt.

Annons

Snart kom Nettan i kontakt med konstnären Anna Karolina Larsson, och föll pladask för hennes färgstarka skapande. Hon signade genast upp sig på en av hennes kurser för att lära sig mer om såväl tekniken som konsten att skapa. Och än i dag hämtar hon mycket inspiration hos Boråskreatören.

– Har jag idétorka går jag in och kollar på hennes bilder och filmer. Hon är en stor orsak till att jag ens började måla.

Sedan i oktober har Nettans målningar prytt väggarna på Tranehälsan.
Sedan i oktober har Nettans målningar prytt väggarna på Tranehälsan.Foto: Pernilla Rudenwall

Tre år sedan den där första kontakten med det abstrakta målandet är Nettan flertalet konstverk rikare. Under hösten har hon nämligen skapat mer än någonsin, när coronapandemin har satt käppar i hjulet för andra aktiviteter.

– Jag har målat i ateljén och sen gått hem och målat. Så mycket jag skapat i höst har jag aldrig gjort innan i mitt liv. Men jag tycker verkligen om att gå in i den bubblan, man glömmer allt annat runtomkring. Och så blir jag väldigt glad av all färg.

”Jag tycker verkligen om att gå in i den bubblan, man glömmer allt annat runtomkring. Och så blir jag väldigt glad av all färg.”
Nettan Alstéus, dekorationsmålare och konstnär

Produktiviteten i vardagsrummet, där hon har sitt staffli, har också gjort att fler människor har fått upp ögonen för hennes verk. När de är färdiga fotar och publicerar hon dem nämligen på Instagram. Och det i sin tur har resulterat i Nettans livs första utställning. Sedan den 21 oktober pryder hennes tavlor väggarna i Tranehälsans lokaler.

– Nu lyser de vita väggarna upp av mina färgglada tavlor.

Men huruvida det skulle kunna bli aktuellt med fler utställningar i framtiden vill Nettan inte sia om. Under tiden fortsätter hon att skilja på det hon skapar i ateljén och det hon skapar hemma i vardagsrummet. Och det är precis så Nettan vill ha det.

– Jag vill inte ha någon press på mig, utan vill kunna måla när jag känner för det. Ibland kan man gå och måla några glitterprickar och sedan inget mer den dagen. Det ska vara kravlöst.

Foto: Pernilla Rudenwall
fakta

Nettan Alstéus

Ålder: 54 år.

Bor: I en villa i Tranemo.

Familj: Maken Henric och sönerna Edvin, 23, och Elias, 18. Katterna Signe och Svante.

Jobb: Dekorationsmålare på Larssons trä.

Fritidsintressen: Tycker om att måla, vara i naturen och fotografera. ”Förutom målningen är fotograferingen mitt stora intresse. Jag har nog 25 000 bilder på min mobil (skratt). Var jag än går fotar jag.”

Läser: Sällan, men lyssnar på ljudböcker.

Lyssnar på: Ljudböcker, gärna kriminalare, och poddar som Wahlgren & Wistam, Gynning & Berg och Skäringer & Mannheimer.

Tittar : Wahlgrens värld, Tunna blå linjen och Efter fem. ”Jag brukar måla till Efter fem eller nyheterna. Tv:n brukar få stå på medan jag gör annat.”

Äter helst: Det mesta, är allätare.

Dricker: Prosecco på helgen och citronvatten på veckorna.

Favoritapp: ”Instagram. Visar upp mina tavlor på @nettans_palett”.

Foto: Privat
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons