Annons

Michaela bjuder på julgodis med sting

Hemmagjord snickers, klassiska mintkyssar, nyttiga dadelbollar och chokladfudge med sting. Mångsysslaren Michaela Eklund, 35, bjuder på sina bästa recept för julens söta.
Blidsberg • Publicerad 10 december 2022 • Uppdaterad 5 mars 2024
Att göra julgodis är en självklarhet för Michaela Eklund, som förutom godis till eget bruk även säljer chokladfudge på julmarknader. Under UT:s besök bjuder hon på både söta, salta och heta smaker.
Att göra julgodis är en självklarhet för Michaela Eklund, som förutom godis till eget bruk även säljer chokladfudge på julmarknader. Under UT:s besök bjuder hon på både söta, salta och heta smaker.Foto: Pernilla Rudenwall

Socker, sirap, smör, kakao och grädde står uppradade på köksbänken. På spisen puttrar två stora grytor med chokladfudge vilket sprider en ljuvlig doft i köket.

Michaela Eklund plockar fram den hemliga ingrediensen ur kylen, en liten påse med små, gula frukter. Det är chili, egenodlad och ”rätt stark”.

Annons

– Jag snöade in på att odla chili i år och satte 30 plantor, berättar Michaela Eklund, medan hon tömmer de små frukterna på frön och innanmäte för att mildra hettan.

Chilin finhackas och åker ner i ena grytan.

Fudgen kommer Michaela att sälja på julmarknader, tillsammans med de smycken och tvålar hon tillverkar vid sidan av jobbet som kostvetare.

Men det mesta av julgodiset som Michaela gör är för eget bruk. Inför UT:s besök har hon laddat upp med hemmagjord snickers, mintkyssar, fudge och dadelbollar.

Att göra julgodis är något hon traditionellt sett gör varje år tillsammans med sin mamma, och det blir gärna upp emot sex olika sorter.

– Det är så mycket man vill göra till jul, men ofta stannar man vid de sorter man brukar göra. Men det kan bli att jag provar någon ny sort varje år.

Den hemlagade snickersen är ett recept från Michaelas 88-åriga mormor Britta. Michaela har valt att göra en egen liten twist genom att lägga till hackade, salta jordnötter på toppen.
Den hemlagade snickersen är ett recept från Michaelas 88-åriga mormor Britta. Michaela har valt att göra en egen liten twist genom att lägga till hackade, salta jordnötter på toppen.Foto: Pernilla Rudenwall
”Det är så mycket man vill göra till jul, men ofta stannar man vid de sorter man brukar göra.”
Michaela Eklund

Bland hennes egna måsten på godisbordet är knäck och daim självklarheter, men favoriten är ändå snickersen. Receptet kommer från hennes 88-åriga mormor Britta.

– Mormor har alltid gjort snickers till jul, ända sedan vi var små, berättar Michaela.

Just att träffa familj och vänner tycker Michaela är det viktigaste med jul. Varje år bjuder hon in släkten på julmys för att alla ska hinna umgås.

– De kommer hit och har trevligt och så bjuder jag på gröt och julgodis. Det blir ett sätt för släkten att kunna träffas, säger Michaela och skär upp fudgen som nu hunnit stelna.

Annons

Vad är tricket för att lyckas med chokladfudgen?

– Att ha tålamod. Smeten ska upp i 120 grader, har man ingen termometer kan man göra kulprovet. Det ska gå att göra en ordentlig boll med en hand. Det är också viktigt att alla ingredienser är i kastrullen innan man sätter på plattan.

bild 1/9
Michaela hackar jordnötter till snickersen.
Att ha tålamod är det viktigaste för att lyckas med chokladfudgen, som ska komma upp i en temperatur på 120 grader.
För att se om fudgen är färdig kan du göra kulprovet. Det ska gå att forma en rejäl kula med en hand.
För att göra kulprovet droppar du kola- eller fudgesmet i ett glas med kallt vatten. Om smeten går att forma till en boll är den klar.
Michaela brer ut choklad på sin snickers.
Michaela provsmakar fudgesmeten för att se om chilismaken är för svag eller stark.
Kakao, sirap och socker är några av ingredienserna som förgyller julgodisbaket.
Innan Michaela häller fudgesmeten i formen penslar hon formen med rapsolja, för att kolan lättare ska lossna när den stelnat.
När fudgen stelnat skärs den i lagom stora munsbitar.
Michaela hackar jordnötter till snickersen.
Att ha tålamod är det viktigaste för att lyckas med chokladfudgen, som ska komma upp i en temperatur på 120 grader.
Fakta

Om Michaela Eklund

Ålder: 35.

Bor: Blidsberg, ursprungligen från Borås.

Familj: Mamma Ann-Britt, pappa Svante, systrarna Erica och Angela, mormor Britta och syskonbarnen Milan, Denise, Oskar och Ebba.

Gör: Är kostvetare. Tillverkar och säljer egna smycken, tvålar med mera samt föder upp katter i liten skala.

Intressen: Sy, odla, pyssla med mera.

Favoritchili: 'Aji White Fantasy', 'Douglah', 'Billy Boy'.

Äter helst: Chili sin carne.

Dricker helst: Mjölk.

Viktigaste jultraditionen: Att alla träffas.

Favoritjulmat: Gravad morot.

Det bästa med julen: Alla ljus. Jag tycker väldigt mycket om pyntet och plockar ner det så sent som möjligt.

Så lyckas du med julgodiset: Bakning är kemi, så var noga med receptet. Väg gärna alla ingredienser så får du samma resultat varje gång.

Recept på Michaelas julgodis

Recept

Chockladfudge med chili

Ingredienser:

600 gram strösocker (7 dl)

300 gram standardmjölk 3 % (3 dl)

170 gram kakao (1,5 dl)

200 gram vispgrädde (2 dl)

8 gram salt (2 krm)

Chili efter smak (Sorten 'Aji Fantasy White' rekommenderas)

10 gram vanillinsocker (1 msk)

50 gram smör

Gör så här:

1. Mät upp alla ingredienser (utom vanillinsocker, chili och smör) i en stor, tjockbottnad gryta. Smeten får inte vara högre än halva grytans höjd för att inte riskera att det kokar över.

2. Koka upp under omrörning, sänk därefter plattan till 3,5 av 6 steg. Tillsätt fint hackad chili efter smak. Beroende på din platta så tar det omkring 60-90 minuter för fudgen att bli klar.

3. När smeten nått 120 grader eller klarar kulprovet tar du grytan från plattan och lägger i smör och vanillinsocker. Låt kallna under omrörning tills den är lite tjockare.

4. Olja in en form, ca 20 gånger 30 cm, med rapsolja eller annan smaklös olja. Häll den klara fudgen i formen och låt kallna innan den sätts i kylskåpet över natten.

5. Ta upp fudgen ur formen och lägg på en skärbräda. Skär i små kuber. Klara!

I chokladfudgen gömmer sig hackad chili vilket ger godiset ett extra sting. Hettan går att variera efter smak.
I chokladfudgen gömmer sig hackad chili vilket ger godiset ett extra sting. Hettan går att variera efter smak.Foto: Pernilla Rudenwall
Recept

Mintkyssar

Ingredienser:

2 äggvitor

7 dl florsocker

1 tsk pepparmintsolja

Ca 100 gram mörk blockchoklad

Gör så här:

1. Vispa äggvitorna till ett fast skum, tills du kan vända bunken över huvudet utan att det rör sig. Rör ner pepparminten.

2. Mät upp florsockret och sikta ner det i äggviteskummet genom ett durkslag. Fortsätt med vispen till du har en smidig massa.

3. Spritsa eller klicka ut massan på bakplåtspapper med teskedar. Låt torka över natten, i rumstemperatur.

4. Smält chokladen och sätt en droppe på varje mintplatta. Klart!

Mintkyssar är ett klassiskt julgodis.
Mintkyssar är ett klassiskt julgodis.Foto: Pernilla Rudenwall
Recept

Snickers

Ingredienser:

350 gram jordnötssmör

1 dl strösocker

2 dl ljus sirap

1 liter rice krispies

200-300 gram mörk blockchoklad

Gör så här:

1. Blanda socker, sirap och jordnötssmör i en tjockbottnad gryta och sätt på 4 av 6 steg. Rör hela tiden, annars bränns det snabbt vid! När det nästan kokat upp tar du av grytan från plattan. Rör ner rice krispies och blanda noga.

2. Lägg ett bakplåtspapper på en ugnsplåt och häll i den tjocka smeten. Bred ut så den är 1/2-1 cm tjock. Låt svalna.

3. Smält chokladen över vattenbad. Häll den smälta chokladen över smeten och låt kallna igen. Skär i lagom stora munsbitar och njut!

Snickers smakar både sött och salt.
Snickers smakar både sött och salt.Foto: Pernilla Rudenwall
Recept

Dadelbollar, ca 12 st

Ingredienser:

300 gram dadlar, urkärnade

4 dl havregryn

1 tsk salt

2 tsk kanel

5 msk kakao

4 msk vatten

Gör så här:

1. Mixa havregrynen till ett fint mjöl i en mixer.

2. Lägg i dadlar, hälften av kanelen, salt och vattnet lite i taget under mixning så det blir en fin smet.

3. Häll ut resterande kanel och kakao på ett fat och blanda.

4. Rulla smeten till lagom stora bollar och rulla dem i kakaoblandningen. Klart!

Dadelbollarna passar bra för den som vill ha ett godis utan vitt socker, ägg och mejeriprodukter. Med glutenfria havregryn blir de även glutenfria!
Dadelbollarna passar bra för den som vill ha ett godis utan vitt socker, ägg och mejeriprodukter. Med glutenfria havregryn blir de även glutenfria!Foto: Pernilla Rudenwall
Recept

Glass-sandwich med pepparkakor, hallon och vit choklad

Ingredienser:

Glass:

1 dl vispgrädde

1/4 dl kesella

1/2 msk florsocker

75 g vit choklad, smält

ca 40 gram hallon, frysta + florsocker

Garnering:

ca 10 pepparkakor

Gör så här:

1. Vispa grädden fluffig innan du rör ner florsocker, kesella och smält choklad (rumstempererad).

2. Strö över frysta hallon och florsocker. Rör ner det försiktigt, blanda inte mer än du måste.

3. Ta fram två pepparkakor, ta en sked av glassen och lägg mellan dem. Upprepa med de andra pepparkakorna, lägg dem sedan i frysen. Klart!

Michaela gör även egen pepparkaks-sandwich, på hemmagjord glass med vit choklad och hallon.
Michaela gör även egen pepparkaks-sandwich, på hemmagjord glass med vit choklad och hallon.Foto: Pernilla Rudenwall
Lydia LyckelidSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons