Annons
Familj

Louise maskar inte med det egna hantverket: ”Gillar det kreativa”

Det som började som en hobby blev snart betydligt mer än så. Nu har Louise Svenberg drivit eget företag i sju år. Och hennes design sticker minst sagt ut i en annars mestadels lukrativ klädindustri.
Nitta • Publicerad 24 oktober 2020 • Uppdaterad 20 november 2020
Louise Svenberg älskar att vara kreativ och så fort hon får en lucka över ser hon till att tillbringa den med stickorna i högsta hugg.Foto: Pernilla Rudenwall

Bitringen Betty, pannbandet Adrian och halsduken Olivia. Hos Louise Svenberg kommer inte bara hantverk i alla dess former och färger fram, de är dessutom lite extra personliga. Sedan sju år tillbaka driver hon företaget Eget design – som dessutom är hennes största hobby.

– Att jobba med handarbete är väldigt avkopplande för mig. Det är nästan lite som terapi. Och jag har alltid tyckt om att vara kreativ, säger Louise Svenberg när UT träffar henne i villan hemma i Nitta.

Annons

Till vardags driver hon webbyrån Ella&Sigrid tillsammans med Gisela Zandén. Även om jobbet i sig är väldigt kreativt innebär det också en hel del tid framför datorn. Handarbetet fungerar därför som den perfekta motpolen gentemot arbetet som grafisk designer.

– När man jobbar på datorn får man inte något fysiskt resultat på samma sätt, men när man stickar till exempel får man kvittot på en gång.

Intresset för hantverket föddes när Louise pluggade. När hon inte stack näsan i böckerna ville hon ägna sin tid åt en hobby – och beslöt sig för att ta saken i egna händer och sticka en halsduk. Sedan dess har hon varit fast.

– Det växte lite hela tiden och med tiden började jag testa nya grejer och mönster.

När lådorna med mössor, vantar och sockor var fyllda till brädden hemma hos Louise började hon ge bort sina hantverk som julklappar och födelsedagspresenter. Så småningom började folk i hennes omgivning höra av sig med beställningar på skapelserna. Och plötsligt såddes ett frö om att ta hobbyn ett steg längre.

– Eftersom jag jobbar med e-handel blev det väldigt naturligt att göra en egen hemsida och sätta igång och driva eget.

Ända sedan barnsben har Louise Svenberg tyckt om att pyssla, och nu gör hon det så ofta hon kan.Foto: Pernilla Rudenwall
fakta

Louise Svenberg

Ålder: 32 år.

Bor: I Nitta.

Familj: Fästmannen Fabian, sonen Dennis, dottern Isabell och katterna Floki, Bagheera och Bacon.

Sysselsättning: Grafisk designer, äger webbyrån Ella&Sigrid.

Fritidsintressen: Stickning, virkning och sömnad. Tycker om att påta i trädgården och titta på serier.

Tittar på: ”Helst serier, som How to get away with murder, Vänner och Vikings”.

Lyssnar på: ”Jag har väldigt blandad musiksmak, men är ett stort fan av Kent. I poddväg lyssnar jag en del på P3 historia och P3 dokumentär.”

Läser: Sällan.

Äter helst: Tacos eller paj.

Dricker helst: Vatten eller mjölk.

Favoritapp: Swish och Instagram.

Instagram: @egetdesign.se

Sagt och gjort drog hon igång Eget design och i februari firade hon yllebröllop med företaget. Sedan dess har allt från sjalar till hallmattor tagit form i soffan hemma i Nitta. För även om hon har ett kontor för sina två företag är det i första hand framför tv:n som alstren spirar.

– Sedan jag startade har jag fått två barn också, så nu finns inte riktigt lika mycket tid över som jag hade tidigare.

”Jag är lite av en perfektionist och lämnar aldrig ifrån mig något som känns halvdant. Så det har hänt att man har fått repa upp ett par varv.”
Louise Svenberg, driver Eget design

Men nu när högsäsongen precis har dragit igång igen och beställningarna trillar in allt tätare ser hon till att avsätta några extra timmar i veckan med virknålar i händerna. Och trots att den ibland är en bristvara låter hon sin hobby ta just tid.

– Jag är lite av en perfektionist och lämnar aldrig ifrån mig något som känns halvdant. Så det har hänt att man har fått repa upp ett par varv, säger Louise och skrattar.

Louise stickar, virkar och syr det mesta i klädväg, men producerar gärna sådant som fyller någon funktion. ”När min dotter behövde en bitring bestämde jag mig för att göra en egen i stället för att köpa en”, säger hon.Foto: Pernilla Rudenwall
Annons

Men garnet som repas upp går aldrig till spillo. Hållbarhet är nämligen en nyckel i Louises arbete – såväl när det gäller material som slutprodukt. Spillmaterialet från ett bar byxor kan få nytt liv som stoppning i en kudde, medan ändarna på ett garn används för att paketera beställningsvarorna.

– Jag slänger i princip ingenting, utan ser till att hitta nya användningsområden.

Hållbarheten är också en röd tråd i hennes design. För att mössorna och handledsvärmarna inte ska gå ur tiden ser hon till att undvika modetrender.

– Köper man en halsduk av mig ska den hålla länge och vara av bra kvalitet, det känns väldigt viktigt.

Trots att handarbetet har utgjort ett sidoknäck de senaste åren, ser Louise sin stickning, virkning och sömnad i första hand som ett fritidsintresse. Och så vill hon att det ska förbli. Men om hon får drömma hade hon ändå velat ta det ytterligare ett steg längre.

– Det hade varit väldigt kul att ha en liten butik i garaget, så att folk kan komma hit och klämma och känna lite själva. Då hade det blivit ännu mer personligt.

Sedan barnen Isabell (på bild) och Dennis kom till världen har handarbetena tagit en lite annan riktning. ”Tidigare gjorde jag mest saker till vuxna, men nu blir det en hel del barngrejer”.Foto: Pernilla Rudenwall
Evelina SegerqvistSkicka e-post
Så här jobbar Ulricehamns Tidning med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons