Ettan

Bergström bygger upp cirkus på motorstadion

ULRICEHAMN Artikeln publicerades
Foto:Anna Claesson

Två filminspelningar med Helena Bergström och Colin Nutley kommer till Ulricehamn nästa år. Och Bergström letar statister redan nu.

– Jag kommer behöva massvis av ulricehamnare för att fylla ett helt cirkustält, säger hon.

Så snart världscupcirkusen lämnat stan i slutet av januari så är det dags för nästa att inta Ulricehamn. Bokstavligt talat. Då drar nämligen inspelningarna för Helena Bergströms nästa film Cirkus Margôt igång.

– Filmen utspelar sig i cirkusmiljö och vi kommer faktiskt att bygga upp en hel cirkus på motorstadion. Den börjar byggas 23 januari och 30 januari kör vi igång med inspelningarna som kommer att hålla på till mars. Så det blir mycket Ulricehamn för oss framöver även om det inte syns så tydligt i filmen, säger Helena Bergström.

Hon vill inte avslöja allt för mycket om handlingen men berättar att cirkusen är ramen för det hon kallar en magisk vuxensaga.

– Det handlar om en kille som befinner sig i den här världen som är väldigt fascinerande. Det finns också flera starka tjejer och en ordentlig kärlekshistoria. Vi kommer att arbeta med en del djur men precis som det är på cirkusar i dag blir det inte vilda djur utan framför allt mycket hästar. Det blir poetiskt och magiskt, säger Helena och passar på att skicka en hälsning till de som vill ta del av filminspelningen;

– Jag kommer att behöva massvis av ulricehamnare under en av inspelningsdagarna då vi ska fylla hela cirkustältet med publik.

Det är ingen hemlighet vad paret Bergström-Nutley tycker om Ulricehamnstrakten och under torsdagens premiärvisning av Saknad öste de både lovord över både trakten och det kontaktnät de byggt upp här. Men, Nutley själv var en aning tveksam till hur ulricehamnarna skulle ta emot serien.

– Jag har ingen aning om hur de reagerar – jag sade precis till någon att det här verkligen inte är Änglagård. Till och med han som sköter bioprojektorn sade att serien är väldigt mörk. Många som ser den har säkert förutfattade meningar och det här är långt från vad jag brukar göra. Serien är mänsklig och varm men det skulle inte förvåna mig om någon går ut från salongen, säger Colin Nutley med ett skratt.

Tror ni att ulricehamnarna kan ta illa upp?

– Nja, kanske men då skulle de tagit mer illa vid sig av Änglagård (skratt). Viveka Seldahls och Sven Wollters karaktärer där var ju inte precis sympatiska, säger Helena.

Enligt Colin Nutley har serien beskrivits som "när Änglagård möter Knutby" och han tycker själv att det stämmer bra.

– Det handlar om när ondskan kommer till en liten ort – och serien har det där obehagliga hängande över sig hela tiden.

Nutley producerar även Helenas film så de båda kommer att finnas på plats i januari. Då hoppas Colin kunna visa de två sista avsnitten i Saknad för ulricehamnarna.

– Det känns taskigt att vi bara kunde visa hälften nu så jag ska försöka ordna en visning här på Folkets hus av de två sista avsnitten, säger han.

I januari börjar även Nutley leta inspelningsplatser till sin nästa film – som kommer att spelas in i Ulricehamn någon gång under sommaren 2017. Filmen har fått namnet Bröllop, begravning och dop, och handlar om två familjer som går igenom de olika livshändelserna.

– Jag är på jakt efter två speciella hus där vi kan spela in. Filmen handlar helt enkelt om att du kan välja dina vänner men inte din familj – och när du gifter dig får du två familjer och då blir problem ofta ännu värre, säger Colin.

Och under premiärvisningen avslöjade han även att en flytt hit inte vore omöjlig om någon bara ville sälja ett bra hus. Om hans fru är med på noterna låter vi vara osagt.

– Vi kommer iallafall tillbaka nästa höst med en ny filmpremiär på Folkets hus, säger Helena Bergström.