Annons

Vi tar ansvar för demokratin i Ulricehamn

Svar till Niclas Sunding (SD), UT 26/5.
Replik • Publicerad 28 maj 2020
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Om Niclas Sunding minns så var det mer eller mindre ett totalt kaos på föregående kommunfullmäktigemöte, då flera folkvalda blev utslängda från det påbörjade mötet. Tycker Sunding att det var bra hanterat, undrar Ingemar Basth.
Om Niclas Sunding minns så var det mer eller mindre ett totalt kaos på föregående kommunfullmäktigemöte, då flera folkvalda blev utslängda från det påbörjade mötet. Tycker Sunding att det var bra hanterat, undrar Ingemar Basth.

I ett inlägg i UT den 26 maj orerar Niklas Sunding (SD) om hur ansvarslösa Miljöpartiet och Vänsterpartiet är då det gäller hur kommunfullmäktige ska hanteras under pågående pandemi.

Det är bra att Niklas Sunding visar hur lite kunskap han har om hur politik och möten ska och bör hanteras. Sunding anser att Miljöpartiet och Vänsterpartiet är ansvarslösa. Om Sunding minns så var det mer eller mindre ett totalt kaos på föregående kommunfullmäktigemöte, då det var flera folkvalda som blev utslängda från det påbörjade mötet. Tycker Sunding att det var bra hanterat? Tydligen, för inte med ett ord nämner han detta möte.

Annons

Vad Sunding bland annat också missar i sitt inlägg är att det inte är dels samma lagstiftning som gäller ifråga om kommun som riksdag samt att det liksom inte riktigt är så enkelt som att bara skala ner antalet ledamöter, men det har ju Sunding inte tänkt till om antar jag. Det finns faktiskt kommuner som inte kommit överens. Men det har Sunding totalt missat. Dessutom, om man kan sin lagbok så kan inte partiernas gruppledare sitta på ett möte och bestämma över vilka som får gå på ett möte.

”Hur Sverigedemokraterna ser på demokrati och folkstyre är väl ganska välkänt numera.”

Det förutsätts också att ledamöter som är folkvalda ska fullgöra sina åtaganden. Hur gör man till exempel om man inom en partigrupp antingen vill debattera frågan eller om du, hemska tanke, har avvikande åsikter? Ska de som kanske hamnar utanför mötet helt fråntas dels sin möjlighet att debattera eller kanske rösta på ett annat sätt. Tydligen är det helt okej enligt Sunding, som väl gillar Ungerns diktatur och hur den hanterat frågan.

Varför har inte Ulricehamns kommun tidigt antingen löst frågan med annan möteslokal och placerat presidiet i annan närliggande lokalitet? Varför tar inte Sunding upp att det kanske borde vara borgfred, vilket ett antal kommuner avtalat om? Vill inte Sunding ha borgfred, som innebär att man inte tar upp besvärliga ämnen? Ett ärende som kanske inte kommit upp i en överenskommelse om borgfred är köpet av Brunnsnäs för 30 miljoner kronor, en i mitt tycke tveksam affär som Sunding röstade för.

Tack vare ett, som det uppfattats, motstånd som Sunding och tydligen ett antal andra partier drivit mot att hitta bra lösningar så har Miljöpartiet och Vänsterpartiet mer eller mindre tvingat fram en lösning där alla nu kan delta i mötet och både rösta samt debattera. Det tycker Sunding är ansvarslöst. Jag tycker det är att följa kommunallagen och värna demokratin. Men det är klart, hur Sverigedemokraterna ser på demokrati och folkstyre är väl ganska välkänt numera.

Ingemar Basth (MP)

Annons
Annons
Annons
Annons