GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vi kan spara in på transporterna på samma sätt som vi sparat på elen

Svenskarna har visat att de kan spara mycket el. För över samma mönster på transporterna och minska koldioxidutsläppen, skriver Henrik Petrén, Klimatsvaret.
Insändare • Publicerad 24 januari 2023
Detta är en opinionstext i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Klimatsvaret föreslår en stadigt stigande avgift på alla koldioxidutsläpp, skriver Henrik Petrén i sin insändare.
Klimatsvaret föreslår en stadigt stigande avgift på alla koldioxidutsläpp, skriver Henrik Petrén i sin insändare.

Jag ser i tidningen att svenskarna blivit bättre på att spara el. I december 2022 var genomsnittsförbrukningen 1 600 MW lägre per timme än året innan. Det motsvarar ungefär en och en halv kärnkraftsreaktor, så det är en hel del.

Störst var minskningen i Sydsverige där elen vanligen är dyrast, och bäst på att spara var man under de timmar då förbrukningen är störst. Det verkar rimligt att det som ligger bakom minskningen är höga elpriser och insikten om att man genom att ändra sitt konsumtionsmönster kan hjälpa andra.

”Gör det dyrare att förorena atmosfären”

Varför inte överföra detta till transporterna, som orsakar en stor del av Sveriges koldioxidutsläpp? Klimatsvaret föreslår en stadigt stigande avgift på alla koldioxidutsläpp. Det gör drivmedlen – och alla varor vars transporter orsakar utsläpp – dyrare. För att underlätta omställningen och skydda dem med små resurser ska pengarna från avgiften delas ut till hushållen varje månad. Det finns inget effektivare sätt att minska konsumtionen av utsläppsdrivande bränslen än att göra dem dyrare. Den direkta utdelningen är finessen som kan göra tillräckligt höga priser realistiska.

Många av våra politiker har under förra året visat sig högst beredda att överväga olika former av stöd till hushållen, och en direkt utdelning (huvudsakligen i lika delar) är det mest transparenta alternativet. Tiden för omställning rinner ut. Varför inte prova en enkel men genial princip – gör det dyrare att förorena atmosfären!

Henrik Petrén, Klimatsvaret

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ulricehamns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.