Annons

Vi behöver fler som sticker ut som Lager 157

Ligger Jantelagen bakom UT:s reportage om Lager 157? undrar Gunilla.
Insändare • Publicerad 23 mars 2024
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det går bra för Lager 157, det sticker ut i landet lagom, skriver Gunilla.
Det går bra för Lager 157, det sticker ut i landet lagom, skriver Gunilla.Foto: Pernilla Rudenwall

Jag har ett tag gått och funderat över varför UT:s reportage om Lager 157 berör mig så illa. Nog är det väl bra att journalister tar reda på förhållandena bakom vår ”välfärd”? Men så kommer en fråga från Jesus i mina tankar: ”Den som är utan skuld får kasta första stenen.” Han sa det till dem som ville använda lagen och stena en otrogen kvinna till döds. Ingen i det sammanhanget som rannsakade sig ville lyfta handen och kasta första stenen.

I dag hörde jag en liten betraktelse av en pastor på nätet. Den handlade om landet lagom där Jantelagen råder. I det landet tillåter man ingen att sticka ut och få framgång, eftersom man tror att jämlikhet innebär att alla har det likadant på de flesta områden. Eftersom inte alla är lika modiga, smarta och riskbenägna blir det sådana medelmåttor som jag som blir normen. Inget extraordinärt sker och vi alla drabbas negativt. Nej, jag säger som pastorn i fråga: ”Vi behöver många som sticker ut.”

”I det landet tillåter man ingen att sticka ut och få framgång.”
Annons

Jag anser dock att journalisten ifråga gjort sitt jobb väl. Troligen hade jag om jag varit ung försökt göra likadant. Det är i kraft av ålderns erfarenhet och eventuella vishet jag nedtecknar dessa rader.

Gunilla

Annons
Annons
Annons
Annons