Annons

Vem får betala för ett dyrare bibliotek?

Hur ska Ulricehamns ledande politiker få fram miljonerna till ett dyrare bibliotek? Kanske har de en ansvarsförsäkring som de flesta föräldrar har ifall deras barn hittar på bus, skriver signaturen Läsare utan gränser.
Insändare • Publicerad 20 oktober 2020
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det är väl inget problem för C att skrapa fram pengarna till ett dyrare bibliotek, C är ett mycket rikt parti. NU däremot kommer att få det kärvare, betydligt kärvare…, skriver Läsare utan gränser.
Det är väl inget problem för C att skrapa fram pengarna till ett dyrare bibliotek, C är ett mycket rikt parti. NU däremot kommer att få det kärvare, betydligt kärvare…, skriver Läsare utan gränser.Foto: Pernilla Rudenwall

Under 2019 presenterades planer och ritningar för Ulricehamn nya stadsbibliotek. Vi kunde då se att den arkitekt som utformat det nya stadsbiblioteket lanserade den banbrytande lådformen. Säkert hade arkitekten rent omedvetet gjort kopplingen böcker och lådor. Ulricehamn kommer därför att få en realisering av begreppet boklåda. Något som säkert kommer att sätta vår kommun på kartan. Av de bilder som visats kan man också dra slutsatsen att boklådan får ett platt tak, något som borgar för att boklådan inom inte alltför lång tid kommer att stängas på grund av vattenskador.

Nu skriver UT lördagen 17 oktober att projektet med det nya stadsbiblioteket verkar svajigt och att det på grund av avvikelser mot detaljplanen kan komma att fördyras med 50 miljoner kronor. Wiktor Öberg (M) menar att det yttersta ansvaret för falleringen ligger på Roland Karlsson (C) och Mikael Levander (NU).

Annons

Under valår är vi vana vid att politiker tävlar om vem som flest gånger kan säga att de vill ta ansvar för Sverige/regionen/kommunen, medan det däremellan brukar vara sämre med ansvarstagandet. Såvida man inte med ansvarstagande menar att avgå, vilket ju faktiskt inte är att ta ansvar utan att fly det.

”Kommer vi skattebetalare som vanligt till slut sitta med svarte Petter?”

Men här finns det två som axlar ansvaret! Roland Karlsson (C) säger: ”Det är alltid jag som är ytterst ansvarig”. Mikael Levander (NU) säger: ”Vi sitter i styret och självklart är vi ytterst ansvariga”. Starkt med så rejäla politiker som står fast i stormen och inte sviktar, utan tar på sig ansvaret för de 50 miljonerna.

Det är inte utan att man som medlem i valboskapen beundrar dem samtidigt som man undrar hur de ska få fram miljonerna. För ansvar definieras i Svensk ordbok, utgiven av Svenska Akademien, som: "Skyldighet att se till att viss verksamhet fungerar och att ta konsekvenserna om så inte sker". Konsekvenserna i detta fall är alltså att pynta upp 50 miljoner. Inga småpengar.

Kanske har de en ansvarsförsäkring som de flesta föräldrar har ifall deras barn hittar på bus. Eller som företag har ifall deras produkt orsakar skada. Man får hoppas de har det. Annars är det väl inget problem för C att skrapa fram pengarna, C är ett mycket rikt parti. NU däremot kommer att få det kärvare, betydligt kärvare…

Det som möjligen kan oroa oss skattebetalare i Ulricehamn är den ansvarsförflyttning som kan skönjas efter de första kaxiga uttalandena. Roland Karlsson fortsätter nämligen: ”Men jag utgår ifrån att de som nu kommer med kritik har deltagit i samma möten som jag …”. Vad menar han med det? Är han inte längre ytterst ansvarig? Försöker han smeta ut ansvaret över så många att det tills slut inte finns kvar något ansvar?

Mikael Levander i sin tur menar att de i referensgruppen ställt frågor till förvaltningen och förväntat sig fått svar som stämmer. Försöker han flytta ansvaret till tjänstemännen? Han som nyss sa: ”Vi sitter i styret och självklart är vi ytterst ansvariga”.

Eller kommer vi skattebetalare som vanligt till slut sitta med svarte Petter?

Läsare utan gränser

Annons
Annons
Annons
Annons