Annons

Vargen hotar våra öppna landskap

I vår landsdel kan den biologiska mångfalden endast uppehållas genom ett öppet landskap med betesdjur såsom kor, hästar och får, påpekar Bertil Rosén.
Insändare • Publicerad 23 mars 2021
Detta är en insändare i Ulricehamns Tidning. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Många djurägare har redan gett upp på grund av vargangrepp, konstaterar insändaren.
Många djurägare har redan gett upp på grund av vargangrepp, konstaterar insändaren.Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

I UT 20/3 skriver Ingvar Arvidsson som representant för Naturskyddsföreningen ett inlägg där han vill att vi skall sluta överdriva vargen som ett hot mot landsbygden. Arvidsson hänvisar till Dagestan i Kaukasus där det lär finnas 3 000 vargar på en yta som halva Lappland. Enligt Arvidsson har en reporter från Dagens Nyheter intervjuat fårägare och jägare i området och fått höra att vargen tydligen inte vållar något större besvär.

Den som googlar på vargfakta.se kan läsa att redan den 26/2 2012  fanns det stora vargproblem i området. Vargjakten har intensifierats, anledningen är den stegrade mängden av attacker mot boskap i området.

”Dessa uppgifter låter onekligen oroväckande om det är så framtiden ser ut även för de svenska djurägarna.”
Annons

Härom morgonen var det en attack i fullt dagsljus, berättade Azamat Chochiev, biträdande minister inom katastrofmyndigheten RSO. Dessa uppgifter låter onekligen oroväckande om det är så framtiden ser ut även för de svenska djurägarna.

I vår landsdel kan den biologiska mångfalden endast uppehållas genom ett öppet landskap med betesdjur såsom kor, hästar och får. Många djurägare har redan gett upp. Mollstaberg var en av de större aktörerna (med tusentals får), som avyttrade sin besättning förra året på grund av återkommande angrepp av varg.

Jag har tidigare uppfattat Naturskyddsföreningen som en organisation som värnar den biologiska mångfalden och den svenska naturen. Arvidssons inlägg tyder på att man nu har en helt annan agenda inom föreningen.

Bertil Rosén

Annons
Annons
Annons
Annons